Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mona Sahlin på besök: "Gävle har alla exempel på extremism"

Länsstyrelsen vill att länets kommuner ska bli bättre på att upptäcka tecken på radikalisering. På tisdagen föreläste flera experter.
– Gävle har alla exempel på extremism, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot extremism.

Terrorforskaren Hans Brun, säkerhetspolisen sektion Mitt och Mona Sahlin berättade om riskerna och symptomen på radikalisering.

Enligt Mona Sahlin pågår det radikalisering på många olika fronter i Gävle och Gästrikland.

– Precis som övriga Sverige har Gävle exempel på alla former av extremism. Människor som kan komma att hamna i jihadismen, det högerextrema eller vänsterextrema, säger hon.

Gemensamt för många av de radikala grupperna i Sverige som flyttat fram sina positioner är att de rekryterar bland unga personer.

– Nazismen är högst levande i Sverige. Svenska motståndsrörelsen är farlig och våldsbenägen och ger sig nu också in i politiken inför nästa val. Jihadismen skickar åtskilliga unga människor från Sverige i döden via IS och Syrien, säger Mona Sahlin.

Det viktiga är att upptäcka tecknen i tid. Och där har polis, lärare och civilsamhället en viktig roll att spela, menar Sahlin.

– Under föreläsningen i Gävle kände väldigt få i publiken till Svenska motståndsrörelsens symbol. Den använder rörelsen när de klottrar och ska rekrytera på skolor. Det är också viktigt att känna till hur nazister och jihadister rekryterar på nätet, säger hon.

Även om Gävle med omnejd varit relativt förskonat från radikalisering, måste samhället vara redo.

– Men bara för att det varit lugnt behöver det inte betyda att det kommer fortsätta vara lugnt i alla framtid. Vårt län har varit förskonade från nazister, vänsterextremister och från radikala jihadister, säger Per Bill, Gävleborgs landshövding.