Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mona Sahlin: "Varmt i hjärtat men kallt om händerna"

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och före detta partiledare för Socialdemokraterna, lockade många åhörare under sitt tal på första maj.
I talet sa hon att socialdemokratin alltid måste vara i opposition – även om partiet befinner sig vid regeringsmakten.

Socialdemokraterna hade i år lyckats få den före detta partiledare Mona Sahlin till Slottstorget i Gävle. Där höll hon ett tal som präglades av budskapet att partiet alltid måste vara i opposition mot orättvisor – även om man sitter vid regeringsmakten. Hela talet teckenspråktolkades på plats.

– Arbetarrörelsen för mig, är framför allt frihetsrörelsen som i alla tider och i alla delar av världen har kämpat för att alla människor denna dag ska kunna göra det vi gör här i dag, nämligen att tänka fria tankar och kämpa politiskt för det vi tror på, säger hon.

Hon berättar om en obehaglig upplevelse förra året, då nynazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping under första maj.

– Då började Svenska kyrkans klockor att ringa – på det sätt som man i hundratals år har varnat för fara, säger hon.

Mona Sahlin säger också att Europa måste öppna sig för de som flyr över Medelhavet.

– De som flyr från IS är de som i dag drunknar i Medelhavet.

I talet passar hon på att ta ställning för möjligheten att utbilda sig vid Komvux – utan Komvux hade nog aldrig den förra finansministern Anders Borg blivit finansminister, eftersom han hade dåliga betyg i gymnasiet, berättar Mona Sahlin.

Hon säger även att Socialdemokraterna alltid ska ta ställning mot rasism – och att det enda osvenska i Sverige är Sverigedemokraterna.

Sven Krantz är en av dem som har kommit för att lyssna på Mona Sahlin. Dagen till ära är han fanbärare för demonstrationståget.

– Jag tycker att talet var bra. Hon kom med många bra idéer, säger han.

Varför är du här i dag?

– Jag har jobbat fackligt i så många år. Nu för tiden är jag visserligen pensionerad – men jag ställer upp när det är första maj, säger han.

Efter talet passade Arbetarbladets reporter på att få en pratstund med Mona Sahlin.

– Det var varmt i hjärtat men kallt om händerna, säger hon om att fira första maj i Gävle.