Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona Sahlins räknesticka saknar minus

Annons

I sitt sommartal säger Mona Sahlin att de rödgröna avser att sänka skatten för pensionärer, med tillägget, om den ekonomiska utvecklingen tillåter det. Alltså samma löfte som regeringen ger, med samma reservation. Förslaget kostar enligt Sahlin statskassan cirka 10 miljarder kronor. Lika mycket, 10 miljarder kronor per år, kommer de rödgrönas förslag om att fördubbla arbetsgivaravgifterna för de unga under 26 år kosta de svenska företagen.
Sahlins förslag riskerar att sjunka ihop som en punkterad sufflé. När företagen får frågan vilken betydelse arbetsgivaravgiftssänkningen för unga har haft anger 67 procent att den har haft stor eller mycket stor betydelse för beslutet att anställa ungdomar. Nästan lika många, 65 procent, säger att vilja att anställa unga skulle minska om arbetsgivaravgifterna höjdes till samma nivå som för övriga anställda. För att reformutrymmet de kommande åren inte ska vara ytterst begränsat måste betydligt fler unga vara i arbete för att pensionerna ska kunna betalas. Om förslaget ska vara möjligt att finansiera kan det inte bli ännu dyrare och svårare än det är nu att anställa. Receptet borde istället vara att sänka kostnaderna för företagen så att fler kommer i arbete för att på så sätt trygga bra pensioner på kort och lång sikt.
Genom att sänka skatten skapas en ökad efterfrågan på de varor eller tjänster som skatten sänks på. Om dessa tjänster innebär ökad efterfrågan på arbetskraft skapas det fler jobb. På kort sikt skapas fler jobb, på längre sikt stiger lönerna och därmed utbudet av arbetskraft genom att det blir mer lönsamt att ta dessa jobb.
När skatterna istället höjs på ungdomsjobben riskerar en stor del av jobben försvinna, om inte ungdomslönerna sänks vilket Sahlin knappast önskar. Mona Sahlin står inför en enorm utmaning. Om de rödgröna kommer till makten riskerar de att mötas av en gigantisk varselvåg då de rödgröna avser att både ta bort Rut-avdragen och höja arbetsgivaravgifterna för unga. Sänka ungdomslöner eller färre ungdomsjobb, pest eller kolera. Vad vill Sahlin?
Johan Talenti
Vd Silentium AB

Mer läsning

Annons