Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mona skapar konst av skrot

Gamla bildelar som blir stommen till en häst eller ett äggskal som blir en vacker syn för ögat.

Årets konstrunda i västra Gästrikland visar prov på att det mesta i vår omgivning kan bli konst, i rätt händer.

65 konstnärer utspridda från norr till söder i Gästrikland. Gästrik Konst konstrunda blir minst lika stor och varierande som de tidigare tio åren har varit. Men 17 av de 65 konstnärerna är i år helt nya för rundan, och två av dem använder sig av skrot för att tillverka sin konst.

Mona Nilsson från Sandviken har bland annat tillverkat en häst från gamla bildelar och människoliknande figurer från konservburkar och glödlampor.

Medan Eija Olsson har en egen skothög hemma på gården i Ockelbo som hon använder sig av för att svetsa ihop sina afrikanska djur.

I år har även rundan fått sin hittills yngst konstnär att debutera. Annika Olsson är 17 år och kommer att visa prov på naturens skönhet genom sin kamera.

Men hur ska man hinna med att besöka alla 65 konstnärer under påsken då rundan pågår?

– Mitt tips är att man åker längst norrut och sen jobbar sig neråt, då hinner man. Om man inte fastnar hos någon konstnär extra länge då, säger Henrik Jakenberg, ordförande i Stiftelsen Gästrik Konst.