Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monica gav Jesusbarnet ett ansikte

I Ockelbo kyrka ligger ett sprillans nytt Jesusbarn och vilar i sin krubba. När det var dags att byta julkrubba lade man ner ordentligt med tid på den nya – som blev större på kuppen.


– Det känns kul att se den färdig nu, tycker Monica Uppman som gjort alla figurerna.

När Monica Uppman, diakonassistent, fick uppdraget att tillsammans med kollegorna göra en ny större julkrubba, kom inspirationen direkt. Monica som redan tidigare hade sysslat en del med skulpturlera, åkte hem och ”testade lite”, som hon säger.

– Jag har gjort lite små figurer och så tidigare bara, mest på prov. Sedan bränner jag leran i en vanlig ugn, berättar hon.

Testet resulterade i två av ansiktena som i dag finns i kyrkan. De uttrycksfulla detaljerade ansiktena imponerade på kollegorna.

– Ja visst är de fantastiska. Fåraherden har till och med en liten grop i hakan, säger prästkandidat Kajsa Cedervall-Westerman.

Sedan rullade det på. Monica skulpterade ansikten och händer till Jesusbarnet, Josef och Maria, en fåraherde och de tre vise männen.

Tillsammans med Kajsa och diakonen Anita Wiklund sydde hon kläder, mestadels av gamla stuvar och annat som kollegorna rotat fram därhemma. Diakonen Stanley Lenell och kyrkans fritidsledare Sven-Erik Rollen byggde stallet och krubban av gammalt virke. Och lagom till jul står den färdig.

– Det känns jättekul att se allt färdigt här nu. Vi är jättenöjda, säger Monica.