Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monsterfrossa i nya barnböcker

Det kryllar av zombies, varulvar och vampyrer i vårens nya barn- och ungdomsböcker.
Tre av Sveriges bästa författare har precis släppt nytt och den gemensamma nämnaren är monster.
Arbetarbladets Johanna Hejdenberg har läst, ryst och myst.

"Monstret i natten" av Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild)

Frank Steen är en ensam kille som hellre läser böcker än sportar. Till nioårskalaset i trädgården kommer inga jämnåriga trots att hans mamma skickat inbjudningskort till hela klassen.

Men snälla tant Alice och hennes fluffiga lilla hund Uffe kommer. När Frank ska bjuda Uffe på tårta råkar hunden bita honom. Det kommer bara en droppe blod men det förändrar hela hans liv.

Frank börjar drömma på natten att han är ute och springer i skogen – på fyra ben och täckt av päls. Snart förstår han att det inte bara är drömmar. I det lilla samhället Yrred där han bor börjar det pratas om ett monster i skogen.

Frank har alltså blivit en varulv (eller egentligen en hamnskiftare) men en väldigt snäll sådan. Allt han vill är att bli kliad på magen. Sofia Falkenhems fina och lite vemodiga bilder understryker hur gullig han är.

Problemet är att människorna är för rädda för att se det. I deras ögon är han en blodtörstig best. Och här blir det lite läskigt eftersom rädda människor är farliga människor. De vill döda Frank. Det blir en klappjakt.

Mats Strandberg har tidigare skrivit om häxor i Cirkel-trilogin (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) och om vampyrer i vuxenskräckisen "Färjan". Med "Monstret i natten" som är hans första bok för barn i lågstadieåldern förnyar han varulvsgenren.

Språket är enkelt men effektivt. Boken passar både för den som precis kommit i gång med läsandet och som högläsningsbok. Jag som vuxen älskar alla referenser till skräckfilmsvärlden och Twin Peaks. Bland annat träffar Frank spökpojken Jasse som har hockeyhjälm och bor på botten av Kristallsjön.

Och som tant Alice klokt påpekar: "Ugglorna är inte alltid vad de verkar..."

Två böcker till ska det bli om Frank Steen.

"Zombiefeber" av Kristina Ohlsson

Det är den varmaste sommaren i mannaminne, luften står stilla och samhället Eldsala invaderas av närgångna getingar.

Tolvåriga Herbert bor tillsammans med sin gamla farfar. Det är Herbert som sköter det praktiska hemma, handlar, städar och betalar räkningar. Men kommunen tycker att han är för liten för ett sådant ansvar och vill placera honom i fosterhem.

Det vill inte Herbert som i stället planerar att rymma med sin bästa kompis Sally. De har ett gömställe i en gammal kvarn som ingen annan känner till.

Just kvarnen blir deras räddning när Eldsala förutom värmen och getingarna även börjar plågas av zombies. En efter en insjuknar invånarna i någon slags feber som ger dem blek hy, röda ögon – och en stor törst efter blod. Samtidigt dyker en mystisk främling upp.

Slukarvänlig är kanske det ord som bäst beskriver "Zombiefeber". Kristina Ohlsson skriver filmiskt och är expert på att avsluta varje kapitel med en liten cliffhanger. Boken är inte jätteläskig, konstaterar tioåring därhemma, men väldigt, väldigt spännande.

Författaren har tidigare skrivit både kriminalromaner för vuxna och den numera klassiska trilogin om Billie och Aladdin som börjar med boken "Glasbarnen".

Även det här är tänkt att bli en trilogi.

"Välkommen till Skogsbingelskolan" av Mårten Melin (text) och Joakim Gunnarsson (bild)

På Skogsbingelskolan ligger magin i luften. Eleverna här är inte riktigt som andra. Några är spöken, vampyrer och häxor, andra är konstiga på annat vis.

Här går till exempel Felicia och Måns som blir katter ibland, Love som är son till Amor och har besvär med att alla blir kära i honom hela tiden och Pixi som återuppväckts från de döda.

Mårten Melin har tidigare skrivit tre böcker om dem som utspelar sig på Skogsbingelskolan ("Förvandlad", "Jag är Love" och "Pixis bok") som jag tycker väldigt mycket om.

Nu har författaren i samarbete med serietecknaren Joakim Gunnarsson skapat nya historier om skolan. Ett kärt återseende, skulle jag säga. Karaktärerna gör sig bra i serieformat.

"Välkommen till Skogsbingelskolan" innehåller fem korta historier. De är fristående men med en röd tråd emellan.

Sin vana trogen bjuder Mårten Melin läsaren på en stor dos humor, en del spänning och skräck och så lite romantik och sex.

Bonustips:

I Pax-böckerna av Ingela Korsell och Åsa Larsson tampas fosterhemspojkarna Viggo och Alrik med fornnordiska monster av olika slag. Blodisande spännande. Sjätte boken, "Näcken", har precis kommit ut men läskigast hittills är nog ändå bok nummer tre, "Mylingen".