Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monsterteater i Hemlingby

Gävles teatergrupper ger sig ut i motionsspåret i helgen. Skådespelare ska skrämma slag på folk i Hemlingby. ”Monster walk” kallas den annorlunda teaterhändelsen.

Det blir mystiska ljud och gestalter. Och tvärsvart längs hela 2,5:an.

– Vi släcker ner skogen, säger Ronny Rasmusson i Kulturföreningen Xinombra.

Stämningen från rysaren ”Blair Witch project” eftersträvas.

”Monster walk” kan ses som en uppföljare till arrangemanget ”Synt & motion” som tidigare har genomförts vid flera tillfällen i Hemlingby. Experimentell elektronisk musik har mött motionärerna, rastplatserna blev scener för ljudkonst.

– Det var då jag såg potentialen, säger Ronny Rasmusson. Jag hade installerat några små högtalare som var dolda i kanten av spåret. På en inspelning hördes min son säga ”heja, heja”. Det var ju inget farligt och ändå skrämde det skiten ur folk!

Förutom Xinombra medverkar Arbetarteatern Pegasus och teaterföreningen Kultura i ”Monsterwalk” som genomförs vid tre tillfällen i helgen, fredag 21 oktober, lördag 22 oktober och söndag 23 oktober.

För regin står Susanne Ruthström och inspirationen kommer från olika skräckfilmer. Man säger sig vilja visa ”den mörka sidan av Hemlingby”. Zombievarning är utfärdad. Och en åldersgräns på 11 år.

Hur ska ni ställa er till den senaste tidens clownhysteri?

– Vi får se. Jag säger inget, svarar Ronny Rasmusson.

Men kan det inte bli problematiskt?

– Jag har mer kontroll på ljuden och vet inte så mycket om vad skådespelarna ska klä ut sig till. Jag tror bara att det här blir fantastiskt roligt.

ABF Gästrikebygden och Kultur & Fritid Gävle står bakom arrangemanget som förstås anknyter till höstmörkret och halloween.

Och så kan man kanske notera att teatersällskapen i Gävle alltmer börjat uppskatta frisk luft. Pegasus spelade senast i en park och Folkteatern gav i våras en vandringsföreställning längs en promenadstig ute vid Avan.