Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördarens ord: "Jag är ett monster"

28-årige Albin Aspgren ska först ha strypt kvinnan för att sedan stycka kroppen och placera delarna i lådor. "Jag är ett monster", berättade han för polisen.

Annons

LÄS OCKSÅ:

Allt om mordet på Nordost

Ex-sambon: "Hon var mitt liv"

(UPPDATERAD 13:39): Albin Aspgren, 28 år, åtalas för mord och brott mot griftefriden 20 september.

Som Arbetarbladet har avslöjat tidigare så styckade 28-åringen sin väns kropp efter att han hade mördat henne, det framgår av åtalet som tingsrätten nu har släppt.

Dagen efter dådet kom han, tillsammans med sina föräldrar, in till polisstationen i Gävle och erkände att han tagit livet av sin vän sedan tio år.

En polispatrull begav sig direkt till Albin Aspgrens lägenhet. De gick in med dragna vapen och upptäckte resväskan i en garderob. Inbäddad i ett duschdraperi låg delar av den mördade kvinnan – poliserna ryggade tillbaka när de upptäckte en lem.

Erkännandet

Under tiden satt Albin Aspgren i arresten och lättade sitt hjärta för en polis.

"Jag är ett monster", sa han till polisen och berättade hur han hade strypt och styckmördat sin vän. Han berättade om sina tvångstankar om våld som han under lång tid lyckats kontrollera. När han och kvinnan låg i bäddsoffan och hon lade hans arm runt hennes hals kunde han inte kämpa emot längre utan ströp henne.

Därefter lade han kroppen i sitt badkar och styckade den med hjälp av filékniv och rasp.

Han lade delar av kroppen i en resväska som han köpte på Erikshjälpen efter mordet – resten av kroppen placerade han i kartonger som han gömde i ett källarförråd.

"Jag hade inte ens något motiv vi hade ju trevligt på Harrys och Racken", avslutade Albin Aspgren sin berättelse.

I åtalets gärningsbeskrivning står det att Albin Aspgren uppsåtligen berövat den 24-åriga kvinnan livet "genom att lägga en arm runt hennes hals och med kraft trycka armen mot halsen och kväva eller strypa henne till döds".

Han åtalas även för brott mot griftefrid genom att efteråt ha styckat kvinnans kropp i en väska, och två kartonger som han flyttade till källarförråd.

Det finns även spår som har säkrats på kvinnans kropp som tyder på att hon kan ha utsatts för en sexuell handling.

"Självmordsbrevet"

Albin Aspgren har erkänt att han berövat kvinnan livet och stödbevisningen är omfattande. Bland annat finns en handskriven lapp, kallad "Mitt farväl", där Albin Aspgren berättar om dådet.

Det är ett självmordsbrev och innehåller samma beskrivning av dådet som han gav till polisen i arresten.

"Det finns ingen ursäkt för det som har hänt. Det finns ingen förklaring heller", inleds brevet och någon mening senare skriver Albin Aspgren:

"Jag har alltid haft en tendens till våld. Alltid haft en önskan djupt inom mig att skada folk. Jag har lyckats tygla det, jag har lyckats lägga band på mig... tills nu. Jag inser att jag borde ha sökt hjälp för länge sedan, men det är för sent", skriver han och ger sedan en detaljerad redogörelse för dådet.

Han beskriver kvinnan som "en snäll mor, en god vän och en underbar person", även om han "irriterade sig" på henne ibland.

Han skaffade resväskan men upptäckte att den var för tung för att cykla med.

"Först då kom skammen. Ångern. Inte för (24-åringens namn) utan för att bli påkommen. Skammen över att ha förstört mitt liv. Min familj. Skammen att ha vanärat min släkt. Förödmjukat mina vänner", skriver Albin Aspgren.

Lite längre ned fortsätter han:

"Jag har ingen rätt att leva längre. Jag är ett monster. Då ni, vem ni nu är, läser detta är jag död.Jag cyklar iväg snart och dränker mig i havet"

Albin Aspgren cyklade sedan till havet, till Harkskär. Men han dränkte sig inte. Han dumpade hårddiskar och ringde sedan upp sina föräldrar som följde med honom till polisen.

Förhör med den misstänkte

Det första förhöret hölls samma natt som Albin Aspgren överlämnade sig själv, 21 september. Han lämnade samma berättelse som i arresten och avskedsbrevet.

Den enda tillstymmelsen till möjligt motiv var att kvinnan hade pratat som till ett barn med Albin Aspgren när de låg i bäddsoffan. Något som Aspgren uppfattade som "nedlåtande".

Efter mordet så skickade han meddelanden till anhöriga och vänner om att kvinnan hade lämnat hans lägenhet eftersom hon behövde ladda mobiltelefonen, men han skickade inte till för många eftersom "det skulle verka misstänkt". Han förstörde kvinnans mobil eftersom han var orolig att den skulle kunna fjärrspåras. Han spolade rent i badrummet efter styckningen.

När förhörsledaren frågar om han erkänner brottsmisstanken, mord, svarar Aspgren:

"Ja-jag erkänner. Det är därför jag, ko-kom hit."

Men när natten hade blivit dag hölls ett nytt förhör på den psykiatriska avdelning på Gävle sjukhus dit Albin Aspgren hade flyttats. Den här gången hade Aspgren advokat närvarande och gav ett annorlunda svar:

"Jag e-e-efter att vi pratat lite med min advokat så förstå, så, så berätta han för mej att det, det finns många olika rubriceringar, på att döda någon. Och att det inte behöver vara mord", sa Aspgren och fortsatte efter att han fått ett hummande svar av förhörsledaren:

"Och utifall, mord innebär ett, planerat uppsåt, s-så har jag inte mördat henne. Jag… jag har dödat henne men jag har inte mördat henne".

Albin Aspgren flyttades senare till Säters rättspsykiatriska sjukhus och har hållit fast vid sin inställning i senare förhör.

Under ett av dem konfronterar förhörsledaren Albin Aspgren med ett sms som han under mordnatten hade skickat till en kompis:

"Jag hatar (kvinnans namn), dras med henne i helgen. Hur döda en bitch?"

Kompisen svarade:

"Du kan ju alltid knuffa na från en bro."

Albin Aspgren reagerar upprört när sms:et kommer på tal:

"Ja det är bara skitsnack. Rent skitsnack. Det är absolut ingenting som, som jag menar eller ens har minne av", säger han.

I förhöret förklarar han även strypningen med att han har en speciell fysisk defekt som gör att hans armar kan låsa sig, så att han inte kan få dem att göra som han vill.

På en av Albin Aspgrens hårddiskar hittades en så kallad snuff-film, filmer som skildrar mord, från Mexiko där en man hängs upp innan hans lemmar och huvud huggs av.

"Nej, asså det är ju likheter men jag har inte influerats av den", svarar Albin Aspgren när han pressas om filmen.

Det har även säkrats en rad bilder på mördade människor, våldtäktsoffer och en film som visar nekrofili på hårddisken.

Trots teknisk bevisning som tyder på motsatsen blånekar Aspgren till att ha utfört sexuella handlingar före, under eller efter dådet.

Stödbevisning

Det finns en rad vittnesmål från personer som Albin ska ha berättat om dådet för, och delgett sina morbida fantasier.

Till en tidigare lärare har han berättat om sitt intresse för en film som handlar om nekrofili, det vill säga sexuella handlingar mot döda människor. .

Sms- och internettrafik har kartlagts och Aspgrens nyckelkort till fastigheten har analyserats för att visa hans rörelsemönster vid tiden för dådet.

LÄS OCKSÅ:

Allt om mordet på Nordost

Ex-sambon: "Hon var mitt liv"