Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morden på Vasaskolan

Deckarförfattaren Maria Lang skrev ju en nyckelroman om Gävle! Om detta påminner lokalhistoriskt kunniga Gävlebon Barbro Sollbe, apropå kultursidans recension häromdagen av en nyutkommen biografi.

Annons

Det är vårfest inför studentexamen vid Stockholms stadsläroverk – middag, dans och en avslutande teaterföreställning på ett podium i aulan. Den elev som är pjäsens hjältinna dricker ett glas vatten i slutscenen och faller ner på golvet till rungande applåder. Ridån går ner, pjäsen är slut. Men det hör inte till pjäsen att det var cyankalium i vattnet och att flickan förgiftats till döds.

Det blir stor uppståndelse bland elever och lärare, polis tillkallas och börjar undersöka det hela. Det luktar konstigt och otrevligt, och några timmar senare hittar man ytterligare en död elev, gömd under scengolvet. Någon i skolan har stulit kemikalier ur kemisalens giftskåp för detta hemska ändamål.

Det är från Maria Langs pusseldeckare ”Farligt att förtära”, som kom ut 1950 – nummer 2 av över 40 som Dagmar Lange (1914–1977) gav ut under denna pseudonym. Bokens huvudperson kommer som ung vikarie i litteraturhistoria till det här läroverket och har bland kollegerna ”en säregen och alltigenom osympatisk” kvinnlig språklärare. Jag läste boken för länge sedan, och den var utlånad från stadsbiblioteket, när jag nu sökte efter den, så jag kan inte referera några detaljer.

Maria Lang kallades Sveriges Agatha Christie, nådde väl inte riktigt upp till den brittiska förebilden men hade knappast någon konkurrens (svenska deckare skrevs vid 1900-talets mitt i övrigt av Stieg Trenter, Vic Sunesson och H K Rönnblom.) Det är hundra år sedan hon föddes, och Bodil Juggas recenserade i Arbetarbladet 31 mars en nyutkommen biografi över henne. Sannolikt står det inget där om författarens verksamhet i Gävle, för det skulle nog ha noterats i artikeln.

Det var Mr Gävle, Folke Löfgren (1910–1996), Langes samtida, som berättade för mig om henne. Han visste det mesta om staden och tycktes känna bortåt hälften av dess invånare.

– Dagmar Lange skrev ju nyckelromaner, sa Folke.

– ”Farligt att förtära” handlar om hennes tid som lärare vid läroverket i Gävle, dagens Vasaskola. Hon var osams med en annan kvinnlig lärare där i en uppförandefråga och hämnades genom att ta livet av henne i boken.

Alf Uddholm, tidigare rektor på Vasaskolan, har bekräftat det.

– Dagmar Lange tjänstgjorde en kortare tid här på gymnasiet. Det var Karin Berglöf hon var arg på, berättade han.

Han har själv noterat Dagmar Lange i sin skrift ”Från ärkebiskop till fakir”, om Vasaskolan, dess elever och lärare under fem sekler. Och adjunkten Karin Berglöf, född Göransson (1903–1975), får en utförlig presentation där. Hon var skolans leading lady, spirituell och slagfärdig. Som kommunalpolitiker genomdrev hon bland annat att kommunala matställen inrättades för pensionärer.

Att damerna inte drog jämt berodde kanske på konkurrens om primadonnetiteln. Och fast både herrar Löfgren och Uddholm hävdade att författaren i sin bok tog livet av en kollega, så är det två gymnasister som mördas i ”Farligt att förtära”. Man kan undra om de två farbröderna verkligen läste deckare. Och kanske var det den osympatiska lärarinnan som var mördaren... Jag kommer inte ihåg.

Men lite roligt är det att ”Stockholms stadsläroverk” kan läsas Gävles högre allmänna läroverk och att två kvinnors osämja i lärarkollegiet där har avsatt spår i litteraturen.