Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mormorsrutan – en subkultur

Om man surfar runt en stund på nätet och letar efter mormorsrutor, framstår det snart som att mormorsrutan är en liten subkultur. Det är som att den som väl en gång börjat virka mormorsrutor inte kan sluta. Massvis med instruktioner finns att hitta för den som vill skapa mormorsrutor.

En som har blivit biten av flugan mormorsruta är Birgit Edesäter, som slår ett slag för det tidlösa mönstret i en utställning på Galleri Brynästorget.

När jag kommer in i galleriet får jag samma känsla som när jag snubblar över någon av min barndoms leksaker. En ilning av nostalgi.

Vill minnas att min syster hade ett överkast och en tröja i matchande mormorsrutor. En härlig look som hon inte borde ha övergivit.

Mormorsrutan virkas av restgarn (eller nyköpt, men traditionellt användes den för att inte låta garn gå till spillo) och hade sin storhetstid på 1970-talet. Skarpa färger och ett enkelt mönster som man inte behöver vara mästervirkare för att hantera.

Birgit Edesäter visar klassiska filtar men också lampskärmar, kuddar och kläder. När jag ser de mest färgrika associerar jag till laddade godisskålar. En mormorsruta ger en lika ombonad känsla som ett kopparkärl.

Galleri Brynästorget är litet, så Birgit Edesäter får inte plats att visa många mormorsrutor. Definitivt inte plats för att sätta världsrekord i mormorsruta, som några textilkonstnärer i Växjö ska försöka med i sommar. Tidigare rekord lär ligga på 150 000 rutor.

Utställningen pågår till och med 25/5.

Kristian Ekenberg