Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskén vägrar att tala med media

I veckan avslöjade Gefle Dagblad att imamen i Gävle moské har haft kopplingar till en radikal hemsida. Sedan dess har Arbetarbladet försökt nå företrädare för moskén men styrelsen vägrar att tala med media.

Annons

Det var i onsdags som Gefle Dagblad avslöjade att imamen i Gävle, Abo Raad, har haft kopplingar till den numera stängda hemsidan muslim.se. På sidan förkunnades det bland annat att homosexualitet skulle straffas med döden och att det var förbjudet att bli vän med icke-troende eller bli medlemmar i deras samhällen. Tillsammans med en imam från Göteborg, stod Abo Raad som ansvarig för att innehållet på sidan skulle följa Koranen och andra muslimska regler.

Sedan dess har Arbetarbladet sökt någon som officiellt vill uttala sig från moskén och visa upp verksamheten som pågår, men utan att lyckas. I stället har vi fått bekräftat att styrelsen för moskén har bestämt att inte tala med media över huvud taget.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, menar att det tyder på att företrädarna för moskén vet att deras åsikter är kontroversiella.

– Att moskéns företrädare vägrar möta media ligger nog i deras ovilja att ha med majoritetssamhället att göra. Dessutom är de väl medvetna om att deras uppfattningar är mycket extrema och därmed ytterst kontroversiella, säger han.

Efter att ha tittat på en del av innehållet på muslim.se, berättar Mohammad Fazlhashemi att det härrör från ett salafistiskt perspektiv, och att denna tolkningstradition inte är representativ för vare sig islam eller muslimer i Sverige. Att utestänga media och inte visa något utåt är tvärtemot det som de flesta muslimer står för.

– Det förkastligt, det är inte bara beklagligt utan förkastligt att man gör på det viset, säger Mohammad Fazlhashemi.

Arbetarbladet besökte moskén i Gävle i samband med fredagsbönen. Bönen var extremt välbesökt, och många fick inte plats inne i moskén utan la ner sina bönemattor utanför.

Flera besökare pratade med Arbetarbladet, men det var bara en 15-årig kille som gick med på att ställa upp med namn och bild. Han berättade hur han brukar komma till moskén varje dag, och att de förutom att läsa koranen och studera även gör mycket utflykter och aktiviteter.

De andra vi pratade med hänvisade alla frågor om moskén och artiklarna i Gefle Dagblad till de officiella företrädarna. En man var väldigt vänlig och hjälpsam, och tog med oss in i moskén för att prata med imamen. Men väl där inne visade det sig igen att ledningen hade beslutat att inte prata med media.

På frågan om media har något ansvar för hur vi har rapporterat om islam svarar Mohammad Fazhlashemi:

– Media har dessvärre en tendens att man åker i diket lite här och var. Det här kan riskera att förstoras och bli sinnebilden för allt som muslimer håller på med – att ledningen för den här moskén i Gävle på något sätt är symbolen för all muslimsk verksamhet och det är verkligen inte på det viset, så man måste också visa den motsatta bilden.

Chefredaktören: "Moskén i Gävle har något att dölja".

Annons