Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot Fas 4

/
  • Beslutet klubbat. På onsdagen klubbade Sveriges riksdag igenom ändrade regler för försörjningsstödet. Från och med 1 juli kan kommunerna kräva att en biståndsmottagare utför ”kompetenshöjande verksamhet” för att beviljas bidrag. Kritikerna kallar detta ”Fas 4”.

Samhällets yttersta skyddsnät. Så brukar försörjningsstödet kallas. Det ska vara den absolut sista utvägen. Men nu har något hänt.

Annons

På onsdagen röstade riksdagen igenom ändrade regler för försörjningsstödet. Från och med 1 juli kan kommunerna kräva att en biståndsmottagare utför ”kompetenshöjande verksamhet” för att beviljas bidrag. Med andra ord: slavarbete.

Det kallas Landskronamodellen och innebär att kommunerna i utbyte mot försörjningsstöd kan tvinga folk att utföra sysslor som att rensa kommunens rabatter.

Bakgrunden är att kommunernas utgifter för försörjningsstöd har eskalerat. Ökningen av långvarigt ekonomiskt bistånd har skett i hela landet. Enligt Socialstyrelsen är det främsta skälet för att människor i dag söker försörjningsstöd arbetslöshet, närmare 50 procent av alla som söker försörjningsstöd gör det på grund av att de är arbetslösa. Inte på grund av sjukdom, inte på grund av sociala problem. Den största gruppen socialbidragstagare är alltså arbetsföra människor som står utan arbete.

Vi bör fråga oss varför det har blivit så här, att allt fler arbetsföra befinner sig i arbetslöshet, men inte kan försörja sig genom arbetslöshetsförsäkringen. Svaren på frågan är två. För det första: de senaste årens misslyckade jobbpolitik. För det andra: regeringens söndertrasande av a-kassan.

Hade a-kassan fungerat som den skulle, det vill säga ge ett fungerande ekonomiskt stöd till den som förlorat sitt arbete, hade inte mängder av människor sökt sig till kommunernas socialkontor för att söka försörjningsstöd.

Och nu har alltså Sveriges riksdag (det vill säga alla partier utom Vänsterpartiet) klubbat igenom att det ska bli tuffare att beviljas försörjningsstöd. I brist på en fungerande a-kassa omvandlas nu försörjningsstödet till en alternativ a-kassa. Det är hur fel som helst.

En av effekterna de nya reglerna är lönedumpning. Om det går att få gratis arbetskraft finns ingen anledning för arbetsgivare att anställa människor till sjysta löner.

En annan effekt är att människor riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap. För slavarbete ger inga pensionspoäng, ingen kvalificering till a-kassa, inget självförtroende eller merit att kliva vidare i karriären.

I Folkbladet skriver Fredrik Jansson klokt om samma ämne. Han hänvisar riksdagspolitikerna i stället till Sigtunamodellen. I Sigtuna har kommunen sedan några år infört en modell där de invånare som får försörjningsstöd på grund av arbetslöshet erbjuds en ettårig anställning i kommunen – till kollektivavtalsenlig lön.

Riktiga jobb till riktiga löner alltså. Något alla tjänar på. Den arbetslöse som får lön, kvalificerar sig för arbetslöshetsförsäkringen, får pensionspoäng och meriter för framtiden. Kommunen som får in skatt, högre köpkraft och fler händer i verksamheten.

Försörjningsstödet ska vara det yttersta skyddsnätet. Inte en alternativ a-kassa. De nya reglerna förlorar vi alla på.

Annons