Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt krisen med direkta jobb

Det krävs politiska beslut som ser till att människor sätts i produktivt arbete, i byggbranschen, i skolan och i klimatomställningen, skriver Ulla Andersson (V).

Annons

Det är jobbkris i Sverige. Efter tre år av borgerligt styre är den svenska arbetslösheten för första gången någonsin högre än EU-snittet. Arbetslösheten förväntas stiga till nivåer på uppemot 12 procent de närmaste åren även ungdomsarbetslösheten ökar rekordsnabbt.

För att ta oss ur krisen behövs en ekonomisk politik som framför allt prioriterar jobben. Vi i Vänsterpartiet vill se direkta satsningar på fler reguljära jobb och för att förhindra varsel och uppsägningar. Därför satsar vi på ett investeringsstöd, på 8 miljarder, till kommunsektorn. Det beräknas skapa 12 000 nya arbetstillfällen. Det handlar om satsningar på upprustningar av till exempel skolor och sjukhus, på tillgänglighetssatsningar, på infrastruktur för el, vatten och vägar.

Krisen har slagit hårt mot kommunsektorn. Förra året förlorade vi 18 000 anställda och i år beräknas ytterligare 23 000 bli av med sina jobb inom välfärden. Det leder till att kvaliteten inom vård, skola och omsorg kraftigt försämras, och att viktiga arbetsuppgifter inte utförs längre trots att behoven inte har minskat. Därför avsätter vi medel för att anställa 20 000 personer under 2010 det motsvarar för Gävleborg 600 heltidstjänster i välfärden.

Sverige behöver en miljö- och klimatomställning. Därför föreslår vi ett grönt stimulanspaket som skapar jobb, en New Green Deal. Det tar tillvara kompetens och utvecklar industriproduktionen så att vi kan vi bli världsledande på området. Det skapar fler jobb, på både kort och lång sikt, och en hållbar tillväxt. Förslaget innehåller satsningar på en svensk sol- och vindkraftsindustri, en utbyggd järnvägstrafik med bland annat satsningar på höghastighetsbanor och ökat banunderhåll, en utökning av kollektivtrafiken, klimatsmarta hyreshus, ny miljöteknik, landsbygdsutveckling och en grön svensk fordonsindustri. Vår järnvägssatsning kan leda till cirka 4 500 nya jobb redan 2010.

Annons