Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte för fortsatt strömmingsfiske

I går slog några Gävlefiskare och andra intressenter sina huvuden ihop för att samla argument för att de ska få fortsätta fiska strömming.

– Min uppfattning är att miljöminister Andreas Carlgren har bytt fot och gått in för att stötta ett fortsatt undantag, sade fiskaren och riksdagsledamoten Rune Wikström (M).

Rune Wikström är själv fiskare, verksam på ön Möja i Stockholms skärgård, och riksdagsledamot för moderaterna. I går kom han till Gävle för ett möte med länsstyrelsen, en grupp fiskare och andra intressenter, och bjöd även in tidningarna.

– Jag vill att vi rullar undan varenda sten för att se om det finns ett enda korn vi kan använda i den fortsatta debatten, sade han.

Hjälp från Gävle

Och nog fick han hjälp från Gävle.

Brittmari Karlsson från producentorganisationen Gävlefisk och fiskaren Lars Berglund presenterade siffror som de menar visar att Livsmedelsverket har räknat fel när de bedömt hur mycket strömming som äts och därmed hur mycket dioxin barn och fertila kvinnor riskerar att få i sig.

– De här personerna under 45 år, de äter visst mer än vad vi har levererat, och det skulle inte bli en fiskstjärt över till den stora konsumtionsgruppen över 45 år, sade Brittmari Karlsson.

– Jag vill inte sälja någon giftig fisk, men ska de sparka undan benen för en på sådana här villkor, det vill jag inte vara med om, sade fiskaren Sture Nordin.

Enligt Rune Wikström var miljöminister Andreas Carlgren (C) först inne på att gå på Livsmedelsverkets linje och förorda att regeringen inte skulle söka fortsatt dispens från EU:s fiskeförbud av dioxinhaltig fisk. Men han kan ha ändrat sig på grund av påtryckningar och ny information. Före 1 april ska regeringen ha bestämt sig.

Hanna Lundquist