Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om bärplockarna rörde upp känslor

Kommunen, polisen och markägarna fick svara på frågor från upprörda Mehedebybor i dag. Byborna är missnöjda med hur situationen utvecklats sig med de bulgariska bärplockarna.

Intresset för mötet i Mehedeby var stort. Närmare hundra kom till mötet. Många boende i området frågade sig varför Stora Enso tillåtit bärplockarna att slå läger utanför byn.

– Vår utgångspunkt var förra årets läger. Det skräpades ned och var stökigt och det tog väldigt lång tid att avvisa bärplockarna. I år hänvisades de i samråd med polisen och kommunen till två fasta platser för att vi ska ha någon som helst kontroll på läget. Vi har blivit överrumplade av att det kommit en så stor mängd människor, sa Göran Hylander från Stora Enso.

Många av de boende i Mehedeby var oroliga och berättade att de inte vågar lämna sina hus obevakade.

– Jag är otroligt orolig för mina barn, vi vågar inte ens gå ut med hunden, sa en kvinna och en annan fyllde i med att hon var rädd för att bli våldtagen av bärplockare.

Några personer menade att polisen borde kalla på hjälp från Försvarsmakten för att skapa trygghet i byn. Närpolischef Örjan Brodin försäkrade att polisen tar situationen på allvar och att de arbetar för att skapa trygghet. Han betonade att bärplockarna inte visat tecken på våldsamhet.

– Det finns ingenting som tyder på att de är våldsamma eller farliga på något sätt men jag förstår era känslor. Om ni blivit utsatta för brott ska ni självklart anmäla det, sa Örjan Brodin.

En stor fråga på mötet var varför bärplockarna inte kan avvisas från platsen direkt. Göran Hylander och kommunchef Yvette Axelsson förklarade att de ansökt om avvisning men för att det ska gå måste varje bärplockare identifieras. Det kommer att ta lång tid eftersom de rör sig mycket från plats till plats.

– Det enda vi kan göra nu är att försöka avhysa dem den lagliga vägen, sa Göran Hylander.