Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motion kan fungera bättre än medicin

Motion och rörelse kan faktiskt vara en bättre ordination än medicinska preparat – och ge flera positiva sidoeffekter. Motion utskrivet på recept kan ofta vara ett alternativ till traditionella mediciner.


– Jag brukar kalla det ”gratismedicinering”, kostnadsbilden blir en helt annan, säger läkaren Jon Karlsson, Sahlgrenska sjukhuset.

Sedan några år tillbaka kan läkare skriva ut motion på recept i stället för, eller som komplettering till, medicin. I receptet står det då vad man ska göra, hur ofta och hur länge.

– Många gånger får man ett mer biologiskt läkande. Man behandlar och förebygger sjukdomar med kroppens egna medel. Och jag brukar kalla det för ”gratismedicinering”, kostnadsbilden blir en helt annan om man skriver ut motion i stället för mediciner, säger Jon Karlsson som är läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Människokroppen är byggd för rörelse och mår bra av fysisk aktivitet. Vävnader i kroppen stärks och konditionen förbättras.

Regelbunden fysisk aktivitet minskar också risken för att dö för tidigt i sjukdomar. Och till skillnad från mediciner som ofta bara behandlar ett isolerat problem, kan motionen ge effekter på flera sätt.

– När det gäller högt blodtryck till exempel, där är vikten en självklar faktor. Med motion kan man samtidigt gå ner i vikt, det förbättrar hälsan ytterligare och det är en väldigt stor fördel.

Jon Karlsson ingick i redaktionen och arbetade med den andra utgåvan av FYSS, Statens folkhälsoinstituts bok om fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och behandling – en variant av läkemedelsindustrins FASS.

Den kom ut under 2008 och Karlsson konstaterar att intresset varit större den här gången.

– Nu är alla väldigt intresserade när vi åker runt och föreläser, så var det inte i början. Då gick det ganska trögt.

Nu kan han däremot se en ökning av utskrivna recept och tycker att det är positivt.

– Med det här angreppssättet kan man många gånger förebygga sjukdomar, i stället för att behandla dem när de väl utbrutit. Jag menar inte att alla mediciner ska ersättas av motion, det vore en utopi. Men som en komplettering gör det en oerhörd nytta.

En c-uppsats från Högskolan i Gävle avslöjar att de flesta som får motion på recept här i länet tycker att det är positivt. Många har börjat motionera mera och mår bättre.

Men det har gått trögt att få dit patienter.

På Parkbadet i Sandviken tvingades man till exempel lägga ner sin första grupp på grund av för få deltagare och först de senaste månaderna har det börjat rulla.

– Det ökar hela tiden. Men det vore väldigt bra om det ökade lite mer, säger Mikael Wall, chef på landstingets folkhälsoenhet.