Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrlig laddning i Ryssland för Posa

Säsongsupptakt i Blagovesjtjensk i Ryssland, som bjöd på isracingtävlingar av hög klass – samt 1,5 veckas ofrivillig semester.
Posa Serenius är igång igen på isracingovalerna!

Annons

För att stärka formen inför stundande säsong styrde Gävleveteranen (fyller 63 i slutet på vintern) för ett par veckor sedan färden till Blagovesjtjensk i Ryssland, 800 mil österut och på gränsen till Kina. Tillsammans med förarkollegan Stefan Svensson från Örnsköldsvik ställde han där upp i tävlingarna Borgmästarcupen och Amurs Guvenörscup.

– Mitt primära mål denna säsong är att ta mig till VM, berättar Posa.

Som missade sin 33:e raka finalserie ifjol med minsta möjliga marginal – efter omkörning om sjätte plats i semin i St Johann i Österrike.

Båda tävlingshelgerna i Blaogovesjtjensk omfattade två dagar. En rejäl genomkörare, där hela den ryska eliten fanns på plats.

– I praktiken rörde det sig om fyra tävlingar, fortsätter Posa, som slutade 15:e sammanlagt i Borgmästarcupen och elva i Amurs Guvenörscup.

– Men resultaten i sig var inte det viktiga den här gången. Syftet med Rysslandsresan var i första hand att få köra motorcykel, tillägger den dubbla individuella världsmästaren (1995 samt 2002).

Att tävla i Ryssland är ett äventyr i sig. Posa och Stefan flög efter tävlingarna tillbaka till Moskva för att där invänta motorcyklarna – som fraktades med lastbil. Det skulle visa sig bli en lång och jobbig väntan…

– Dagarna gick och vi fick bristfällig information. Ingen verkade veta när våra cyklar skulle finnas på plats, förklarar Posa vidare.

Det var bara att bida tiden. Efter nio (!) dagar dök motorcyklarna äntligen upp.

– Då var vi nära att ge upp och köra hem utan dem. Både Stefan och jag själv har ju jobb att sköta, så det var inte alls kul att slå dank i den ryska huvudstaden under så lång tid, suckar Posa.

När man sent omsider kom iväg hade kvicksilvret krupit ner till 30 minusgrader. Resan mellan Moskva och Helsingfors blev även den spännande. Lastbilar med öppna motorhuvar kantade vägen.

Men den luttrade isracingduon hann fram till färjeavgången i tid. Väl hemma igen blickar Posa framåt.

– VM-uttagning under december månad och Santa cup i mellandagarna. Och i januari drar säsongen igång på allvar, avslutar han.

Mer läsning

Annons