Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal mot ung i Novemberkåsan

Stefan Karlsson, 43. Niclas Lindberg, fyllda 18.

Gammal mot ung.

I helgen möts de båda i enduroklassikern Novemberkåsan på hemmaplan i Gävle.

Annons

– Det blir tredje gången gillt för mig här i Gävle och den femte kåsan totalt. Körde tävlingen här såväl 1990 som 2000, berättar Stefan när sporten träffar de båda veckan före tävling.

Vid det första tillfället pajade växellådan strax efter start och tvingade honom till en snöplig reträtt. Tio år därefter tvingades Stefan avstå start – skadad.

Tio totalsegrar i Gävle-Dala vintercup finns på meritlistan liksom en sjundeplats i VM 1992, i klassen 250 cc. Men Novemberkåsan på hemmaplan har alltså inte bjudit på några som helst framgångar hittills.

– Jag har tränat hårt hela hösten för att ändra den trenden. Målsättningen behåller jag för mig själv, men det ska bli åka av redan från start, förklarar Stefan.

När Stefan körde sin första kåsa för 20 år sedan, var inte Niclas Lindberg ens född. Helgens evenemang blir premiär för Åbyggebykillen, som slutade trea i ungdoms-SM i år och även tävlar med framgång i motocross.

– Jag vill framför allt komma i mål. Självklart på en så bra placering som möjligt, berättar han.

Stefan styr en tvåtakts KTM på 300 kubik. Niclas grenslar en Beta, motorvolym 400 cc och fyrtakt. Båda två har bytt märke i år.

– För mig har det blivit lite av en nytändning. Det ska bli jäkligt roligt att få tävla inför hemmapublik, menar Stefan.

Som har legat lågt med sitt tävlande de senaste två säsongerna av en speciell orsak.

– Problem med höfterna. Men sedan en tid tillbaka har jag hjälp av naprapaten Johan Holmström, som även hjälper Gefle IF. Det har gett positivt resultat, fortsätter han.

Hur är då taktiken upplagd inför den mycket krävande tävlingen till helgen?

– Det gäller vara bra tränad, men eftersom tävlingen omfattar totalt 30 mil kan man inte gå för fullt hela tiden. Men samtidigt får man inte heller inte ta det för lugnt i början för då hamnar man halkar på efterkälken, menar Stefan.

Han betonar även vikten av att äta rätt och dricka mycket.

– I uppehållet mellan dag- och nattetapp gäller det att proppa i sig pasta. Den långa nattetappen suger musten ur de tävlande!

Niclas tittar lite klurigt på den 25 år äldre klubbkompisen i SMK Gävle.

– Jag har då inte tränat mer än vanligt. Har ju skolan att sköta också, betonar han.

Niclas går tredje året på fordonstekniska linjen på Borgarskolan i Gävle. Tog nyss motorcykelkörkort vilket är ett krav för att få köra Novemberkåsan, där transportsträckorna körs på allmän väg.

Vem vinner Novemberkåsan 2010?

– Mats Nilsson. Det är en enastående förare, säger Stefan.

– Joakim Ljunggren är min favorit. Landets bästa enduroåkare, kontrar Niclas.

För egen del hoppas båda två på ett helhjärtat stöd från hemmapubliken.

– Heja på oss i skogen och hjälp till att lyfta om vi kör fast, skrattar de i en mun!

Mer läsning

Annons