Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll huvudet kallt!

Annons

Hett, hett, hett!
Den svenska sommaren gjorde halt några veckor, avlöstes av regn lagom till semesterupptakten och väckte nytt liv i gräsmattan, men slog så plötsligt tillbaka med full kraft.
Termometern utanför mitt fönster visar 87 grader när dessa rader skrivs. En sån där elektronisk, digital termometer som jag inte har lyckats ställa om från Fahrenheit till Celsius. Men enligt omvandlingstabellen i min dator så motsvarar 87 F drygt 30 C. Plus!
Visste du förresten att Anders Celsius temperaturskala egentligen var upp och ned? Kokpunkten var vid 0 grader och fryspunkten vid 100 grader! Först efter Celsius död vände något snille på skalan.
I dessa heta dagar har vi läst om att hundar och även barn har lämnats kvar i soldränkta bilar medan husse, matte, mamma eller pappa uträttat något ärende. Förmodligen okunniga om hur snabbt temperaturen i bilen stiger till livshotande nivåer. Glas och plåt ger en extrem drivhuseffekt i solsken. Att lämna barn eller djur kvar i en bil där temperaturen snabbt stiger över 50 grader är förstås kriminellt.
Men även under färd kan det bli farligt varmt i bilen när solen står i zenit och luften är dryga 30 grader. Experterna påstår att en överhettad förare är lika trafikfarlig som en rattfyllerist. Förutom trötthet och irritation så funkar hjärnan helt enkelt mycket sämre. När man för några år sen gjorde ett rätt omfattande test med personer som fick köra bil i högsommarvärme - med respektive utan luftkonditionering - blev skillnaderna förbluffande stora. Speciellt i stressade situationer körde förare i bilar utan luftkonditionering mycket sämre. Som om de hade varit berusade. De reagerade långsamt och de fattade fel beslut när det uppstod kritiska trafiksituationer.
Av detta bör vi förstås lära, att långresor i en bil utan luftkonditionering kräver rejäla raster när solen står som högst. Det räcker inte med att bara veva ner några fönster.
Om man däremot har luftkonditionering så ska man inte öppna några fönster alls. Det är som att ställa kylskåpsdörren öppen mitt i sommaren. Det drar en massa extra energi, kompressorn som driver kylsystemet jobbar ihjäl sig och det blir likt förbaskat varmt. Både i kylskåpet och i bilen.
Så i tider av global uppvärmning och allt hetare svenska somrar gäller det att hålla huvudet kallt. Bokstavligen.
Oavsett om vi mäter temperaturen i Celsius, Fahrenheit, Réaumur, Rankine eller Kelvin.
Rolf Gildenlöw/TT Spektra

Annons