Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jansson fick efterlängtat guld

Guld till Gästrikland. Guld, silver samt brons till norduppland. Det blev medaljregn när back-SM för motorcyklar avslutades i Ånnabodabacken i går.

Annons

– Det här har jag väntat på i 15 års tid. Äntligen blev det min tur...

Anders Jansson sprudlade ikapp med segerskumpan och solen vid prisutdelningen efter Ånnabodaloppet. Skutskärsföraren har varit snubblande nära SM-guld vid flera tillfällen men aldrig fått smaka segerns sötma.

– Ja, faktiskt. Jag har flera silver och brons hemma i byrålådan, men alltid snubblat på snöret när det gäller den ädlaste valören. Det här sitter helt enkelt SÅ jävla bra, berättar han.

”Furuvikarn” har tillhört elitskiktet i backe i soloklassen sedan slutet av 90-talet. Han har även radat pallplatser i Pikes Peak i USA, världens största (och farligaste) backtävling. Nu fick han alltså äntligen sin hett efterlängtade SM-titel. Var i praktiken klar slutsegrare redan före start.

– Jag visste att en 14:e plats idag skulle räcka. Gällde förstås att åka med insidan av huvudet och inte göra några dumheter!

Anders delade fjärdeplatsen med klubbkompisen i Skutskärs MS, Sebastian Lönnövik. Detta räckte för att den senare skulle bli femma i det totala SM-sammandraget.

Sjätte plats gick till Andreas Olsson, medan Kim Hansson slutade åtta, båda Årsundakillar. Kim blev därmed sexa i tabellen, där Per-Göran Flink, Hofors, tog åttonde plats.

I sidvagnsklassen hade Anders Nilsson, Teknis – med burkslaven Mats Löf från Örbyhus – slagläge efter förstaplatsen dagen före. Duon förvaltade pundet på bästa sätt med en ny spik, den sjätte för året.

Fyra hundradelar kom nu att skilja till Peter Ericsson/Oscar Westerberg, Film. Ytterligare en dryg halvsekund efter styrde Daniel Andersson/Andreas Jansson in, även de Film.

– Vi är riktigt nöjda. Körde på säkerhet inledningsvis för att säkra guldmedaljen och kunde sedan ladda för fullt i resten av tävlingen, sammanfattade Mats Löf efteråt.

Som nu knep sin andra SM-titel. De båda tidigare tog han med Marcus Edin för tiotalet år sedan.

– Anders och jag låg riktigt bra till även för två år sedan, men kraschade den gången rejält här i Ånnaboda redan på träningen. Men nu gick det vägen, fortsätter han.

Andersson/Jansson lade beslag på silvret. Bronset hamnade i Ericsson/Westerbergs ägo. Trots att mesta mästarna Per Sikberg/Tomas Andersson lagt hjälmarna på hyllan fortsätter de norduppländska förarna dominera den spektakulära sidvagnsklassen.

Mer läsning

Annons