Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljung körde hem FM-silvret

Per-Arne Ljung höll högt tempo i Skepptuna-Ratten i lördags. Hoforsveteranen knep andra plats i fyrhjulsdrivna klassen, 17 sekunder efter stockholmaren Björn Adolfsson.

Annons

Tävlingen var årets åttonde och sista i nedre norras förbundsmästerskap. Den ingick även i Stockholms och Upplands DM-serier. Arrangören bjöd på sex sträckor, tillsammans mätande drygt tre mil.

Kjell Sandberg, Haninge, tog ledningen i klassen för fyrhjulsdrivna bilar, men körde av vägen och tvingades bryta på den andra sträckan. Istället avancerade Björn Adolfsson till spets och kunde sedermera ta hem spelet.

Per-Arne Ljung styrde i mål som tvåa, med 14 sekunder tillgodo på tredjeplacerade Göran Lindström, Huddinge.

– Är i det stora hela nöjd med dagen. Fick till det riktigt bra på några av sträckorna, sammanfattade ”Ljungen” efteråt.

Totalt i förbundsmästerskapet slutade han tvåa, en poäng efter Steen Skodborg, Borlänge.

I tvåhjulsdrivna klassen var Årsundas Tobias Söderqvist redan klar guldmedaljör i FM och avstod start. Vann gjorde Hans-Åke Stensvik före Tommy Högström, båda Rimo.

Peo Berglund, Sandviken, skulle göra upp med hälsingen Pär Swedh om silvret var det tänkt. Dessvärre slutade kampen redan i ett tidigt skede när Peo och kartläsande Mattias Sundström kraschade och rullade på tak i hög fart redan på SS 1.

– Vi höll runt 150 kilometer i timmen över ett krön där vägen förflyttades lite i sidled. Troligen kom ena framhjulet över dikeskanten och bilen krängde över på motsatt sida, berättar Peo.

Efter att bilen slagit i en höbal och studsat över ett stenröse rullade ekipaget flera varv på tak. Delar spreds över ett stort område och publiken befarade det värsta.

Men den otäcka smällen fick en relativt lycklig utgång. Peo och Mattias kunde själva ta sig ur vraket.

– Det mesta är förstört på bilen, dock är själva kupéutrymmet intakt. Tack vare bilens höga säkerhet med bland annat burbåge och sexpunkts-bälten klarade vi oss relativt helskinnade. Och det är ju trots allt huvudsaken, förklarar Peo Berglund.

På hemväg stannade man för observation på Gävle sjukhus, där det konstaterades att Peo brutit nyckelbenet. Båda i besättningen fick åka hem på senare på kvällen.

I klassen Volvo Original/Lilla Grupp N styrde Skutskärs Martin Lindberg in som trea bland A-förarna, distanserad med 1,4 sekunder av andraplacerade Dick Larsson, Rasbo. Mattias Engvall, klubbkollega med Martin i SMS, åkte av vägen på den första sträckan och bröt.

Bland C-förarna körde Tobias Hillbom, Film och Niklas Öberg, Hofors, båda bra. Tobias vann Grupp E och Niklas slutade tvåa i Volvo Original.

Ungdomsklassen (förare 16-18 år) dominerades helt och hållet av Anton Alkberg från Ockelbo. Tillsammans med pappa Christer i kartläsarstolen ledde han från start till mål.

Segermarginalen skrevs till dryga minuten tillgodo på Andreas Broberg, Värmdö. Trea blev Erik Brodin, Skutskär, medan det blev en femteplats för Evelina Olofsson, Hofors.

Mer läsning

Annons