Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Ta bussen till kåsan

Lämna bilen hemma och ta bussen i stället.
Det uppmanar både polis och tävlingsledning inför helgens Novemberkåsa i Gävle.
– Vi är lite oroliga för trafiken, säger Kalevi Brandhed i arrangörsstaben.

Annons

Gissningsvis 20 000–25 000 människor kommer att vilja titta på endurotävlingen Novemberkåsan som inleds på lördag med målgång på söndag. Tävlingsområdet har sitt centrum bakom Högskolan och motorcyklisterna kommer att forsa fram i skogarna kring gamla I 14-området, mot Hedesundavägen till och även upp emot Hagaström.

Kalevi Brandhed i tävlingsledningen hoppas att besökarna tänker till och lämnar bilen i garaget. Annars kan det bli trafikkaos, befarar han.

– Det är så mycket folk och så många bilar. Samtidigt finns det lite dåligt med parkeringar, säger han.

För att undvika bekymmer har man ett samarbete med Stadsbussarna i Gävle. Två extra busslinjer ska sättas in för att skjutsa ut folk till de publikplatser som finns längs tävlingssträckorna.

– Vi tror inte alls att det blir kaos. Vi har tittat på hur de gjorde i Falun förra året och där hade de inga problem överhuvudtaget, säger Per-Åke Johansson, trafikansvarig för ordningspolisen i södra Gävleborg.

– Men det bygger på att de som besöker tävlingen rättar sig efter de parkeringsbestämmelser som gäller.

Inne i själva tävlingsområdet är det förbjudet att köra bil. Och vid specialsträckorna är det parkeringsförbud. Omkringliggande vägar kan ha både stopp- och parkeringsförbud samt lägre hastighetsgräns än vanligt efter ett avsteg från de lokala trafikföreskrifterna som Länsstyrelsen beslutat om.

– Ställer man bilen fel tar vi bort den, även om den i sig själv inte står trafikfarligt men är i vägen för utryckningsfordon. Då får bilägaren betala bärgningen själv – och böterna förstås, säger Per-Åke Johansson.

Om man ändå vill ta bilen – går det?

– Om man hittar en parkering som är tillåten får man nog gå ganska långt i alla fall. Så parkera bilen och ta bussen, uppmanar Johansson.

Mer läsning

Annons