Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa efter dödskraschen: "Oerhört svårt"

Det var 48-årige Peter Koij från Falun som avled efter onsdagskvällens tragiska isracingolycka i Västerås.

Koij ingick i SMK Gävles elitserielag och i klubben råder nu förstämning.

– Det känns oerhört tungt och svårt, sa en mycket dämpad Posa Serenius dagen efter tragedin.

Annons

Sveriges mest kände isracingförare var själv med i den så kallade Superweek i ABB Arena. Fortsättning skulle följa med elitseriefinalen i går kväll – som dock ställdes in – samt individuella SM-finalen i morgon.

Den tragiska olyckan inträffade i det andra heatet i onsdagskväll.

– Jag var inte med i heatet och såg inte vad som hände. Men jag hörde en rejäl smäll och såg att det var i utgången av den andra kurvan. Vi såg att han vinkade när han fördes ut i ambulansen och intrycket var att han hade klarat sig ganska bra. Beskedet om att han hade avlidit kom tävlingsläkaren med efter tävlingen. Det känns fruktansvärt tungt.

Tillsammans med de andra förarna satt Posa kvar i arenan och pratade igenom det som inträffat. Sedan tog han på sig den tunga och jobbiga uppgiften att prata med Peters närmast anhöriga.

Posa hade en nära kontakt med Koij efter att tävlat mot honom i tio års tid. De båda var en del i Ryssland tillsammans och tävlade nu tillsammans i SMK Gävle dit Peter gick efter att tidigare tävlat för Hedemora.

– Han var en bra kamrat och duktig isracingförare som aldrig hade kört så bra som under den här säsongen.

Det spekuleras om att det var en punktering på framhjulet som gjorde att Koij körde omkull i utgången på den ena kurvan och kraschade i hög fart in i staketet. Men det är ingenting som har kunnat säkerställas.

– Vid en punktering har man ingen styrning på cykeln och det kan ha varit det som inträffade. Det kan även ha varit så att styret har slagit i isen och gett samma effekt. Men det där är bara spekulationer, säger Posa.

Isracingen har varit förskonade från allvarligare olyckor. Posa som tävlat i 35 år, vunnit dubbla VM-guld (1995 och 2002) och har 20 SM-tecken har upplevt en dödsolycka tidigare.

– Det var i mitten av 1980-talet i en VM-final i Ryssland med en rysk förare som avled efter en olycka. Det är klart att man kan riva sig på dubbarna men det är ändå sällan det blir några allvarligare skador.

Säkerheten på arenan hade Posa inte några anmärkningar på.

– Jag kan inte säga att det var en bristande säkerhet. Det finns alltid risker med det vi gör och det går inte att garantera hundra procents säkerhet.

Posa har blivit 63 år och har funderat på att sluta med isracingen på elitnivån. Nu ska han ta sig en funderare på hur det blir nästa säsong.

– Det har jag tänkt gjort i alla fall. Den här tragiska olyckan påverkar inte mitt beslut. Jag ska fundera vidare på hur det blir.

Den lilla del av säsongen som återstår kommer i alla fall att genomföras. Efter att förarna hade pratat ihop sig kom de fram till att trots allt köra vidare med undantag av gårdagens SM-lagtävling. Det innebär att det tävlas igen i Uppsala i dag, SM-finalen, och att de redan på lördagen kör på olycksbanan i Västerås igen.

– Jag kommer att köra där, avslutar en trött och ledsen isracinglegend.

Mer läsning

Annons