Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa rullar på mot VM-final 32

Posa Serenius stannade i går en timme på Gävle brandstation för att byta däck på sin transport. Det gjorde han efter en 24 timmar lång resa från Tyskland. Och redan idag åker han vidare mot Ryssland för sin 32:a VM-final.
– Det är alltid roligt när det sätter i gång, sa han.

Annons

I helgen tävlade Posa i lag-VM i Inzell, Tyskland. Sveriges fjärdeplats var han inte nöjd med.

– Nä, vi skulle ha varit på pallen i alla fall.

Posa är inne i en väldigt tuff reseperiod. Innan tävlingen i Tyskland var han nämligen i Sanok, Polen, där han blev klar för de kommande VM-tävlingarna.

– Det är resorna som är det jobbigaste – och allt arbete runtomkring. Man hinner inte med nånting emellan.

Nä, det kan man faktiskt förstå. För efter tävlingen i Moskva bär det av till Ufa. Och när den deltävlingen är klar är det en resa på 70 mil till Saransk där nästa tävling hålls.

Men Posa klagar inte, han tycker fortfarande det är lika kul att köra sin motorcykel. Det blir nu hans 32:a VM-final. Nåt som han naturligtvis är ensam om i världen.

– För mig är det bara siffror i statistiken. Det betyder ingenting speciellt för mig att det just är nummer 32.

Med sig till Ryssland tar han landslagskompisen Stefan Svensson och tre killar till. Dessa ska alla åka i samma bil. Den bil som han i går bytte däck på. Anledningen till det är att han som sagt kommer från Tyskland och Polen och där får man inte köra med dubbdäck.

– Nä, då blir man stoppad vid tullen och får plocka bort dubben från däcket innan man får köra vidare.

Även vid ryska gränsen kan det vara problem i bland.

– Det kan vara lite olika. Ibland blir man kvar i sex-sju timmar, ibland en halvtimme. Man kommer alltid vidare så småningom.

– Det är för det mesta att vi kör med oregistrerade cyklar. Vi har ju rena tävlingscyklar. Hade de varit registrerade hade det inte varit något problem.

Två gånger (1995 och 2002) har han stått överst på prispallen i individuella VM. Nu siktar han på en tredje guldmedalj.

– Jag siktar på att komma så högt som möjligt.

Men uppvärmningen inför säsongen har inte varit optimal.

– Det har varit lite problem eftersom vintern kom så sent. Det har ju varit en kanonvinter, men när den kom så hade ju nästan våran säsong redan börjat.

Efter gårdagens däckbyte i Gävle åkte han direkt hem till Svärdsjö, som ligger ett par mil från Falun, för att byta kläder och få sig lite vila. För redan i dag börjar den 150 mil långa resan mot ett tredje VM-guld.

 

Annons