Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-start på is med dramatik i Årsunda

/
  • Daniel Andersson/Tomas Andersson segrade i sidvagn, men fick ta i hårt för att nå först till målet.
  • Dramatik i Open/Oldsboys: I sista kurvan på sista varvet kolliderade Lars Nordström och Anders Olsson. Olsson kör omkull i hög fart, men klarade sig dessbättre från att bli påkörd av de övriga i fältet.
  • Tätt, tätt…Anders Michalak (1) passerar David Starnberg till seger i A-finalen för Solo.

Kampen om förstaplatsen stod hård i soloklassen när SM på isbana för motorcyklar inleddes i Årsunda under söndagen.
Segrade gjorde till slut Anders Michalak, Orion, knappt före Skutskärs David Starnberg.

Annons

Årets första SM-deltävling – av totalt två – avgjordes vid Strandbaden. I Solo vann Ken Svanberg kvalet. Östhammarskillen var först i mål i båda sina heat och belönades med 40 poäng, två fler än Anders Michalak, Orion, samt Kevin Fagré från Eskilstuna. Fyra sammanlagt i kvalet slutade Skutskärs David Starnberg – segraren i Hofors tävling veckan innan.

Den sistnämnde var sedan snabb i starten för A-finalen och tog ledningen. Skuggade närmast efter på det första varvet gjorde Fredrik Tysklind, Hofors, tätt följd av Michalak.

David Starnberg ryckte i täten och skaffade sig en lucka. Han såg efter ett par körda varv ut som en presumtiv segrare, men Anders Michalak – som tagit sig förbi Tysklind – ville annorlunda. Försprånget krympte och på det femte varvet smet Orionföraren förbi!

Därefter var det hårdkörning i den högre skolan. Starnberg försökte återigen att vända på steken, men Michalak höll undan med 69 hundradelars marginal när målflaggan fälldes efter sju fullbordade varv.

– Ja, det gick ju riktigt bra det här. Kände att jag var snabbare än David på det kurviga partiet av banan och insåg att det skulle kunna räcka ända fram, sammanfattade en nöjd segrare efter målgång.

Som nu har ett bra läge inför den ”andra halvleken” av SM, som körs i regi av Skutskärs MS (vid Harnäsbadet) om två veckor.

– Nu kör jag för guld, fortsätter Anders – som ju vann senast SM på isbana kunde genomföras, år 2013.

David Starnberg var dock inte alltför besviken.

– Tempot stagnerade en aning när jag ledde så pass stort som jag gjorde. Det har man inte råd med i det här sällskapet. Men en andraplats sitter allt bra det också, menade han.

Riktigt nöjd var även Gävles Bosse Högberg, som knep en tredjeplats i finalen. Tätt efter skuggade Kim Hansson, Hofors och Sebastian Lönnövik, Skutskär, medan Fredrik Tysklind till slut blev sjätte man. Ken Svanberg tvingades dessvärre bryta i ett tidigt skede. Samma öde drabbade också Anders Jansson, Skutskär.

Sidvagnsklassen samlade endast fyra tappra deltagare, men bjöd likväl på bra underhållning. Daniel Andersson/Tomas Andersson, Film respektive Skutskär, vann visserligen båda kvalen, men fick kämpa hårt.

I finalen tog Anderssönerna ledningen och behöll densamma till mål. Dock var det inte helt utan dramatik.

– Bromsarna började brinna precis när vi passerade mållinjen. Vi hade inte klarat ett varv till, berättade Daniel.

Tvåa i finalen slutade Leif Storäng/Robin Storäng, Rimo. Dessa pressades av Rickard Jansson/Anders Ögren, Film, men klarade av att hålla undan.

Finalen i Open/Oldboys slutade dramatiskt. I den sista kurvan före mål krockade nämligen hemmaförarna Anders Olsson och Lars Nordström. Olsson körde omkull medan Nordström – först över mållinjen – uteslöts.

Därmed gick segern istället till en tredje Årsundaförare, Jonny Öström. Mats Löf, Örbyhus, kompletterade pallen tillsammans med Patrik Gruvman, Årsunda.

Mer läsning

Annons