Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderberg siktar på seger i Carrera cup

Andraplatsen i fjolårets Carrera cup gör målsättningen enkel:
– Det är seger som räknas i år – inget annat, säger Stefan Söderberg.

Annons

Debutåret i cupen, 2007, bjöd på en femteplats – och mersmak. Stefan tillhörde sedan de allra snabbaste ifjol och var ytterst nära att ta hem spelet. En punktering i ledarposition i Falkenberg innebar att slutsegern gick om intet.

Att bli tvåa var dock även det en prestation som hette duga i tuff konkurrens. Till årets tävlande har poppisklassen i svensk banracing, Carrera cup, utökats med ytterligare bra förare, något som sporrar. Första deltävlingen avgörs imorgon på Mantorp Park och fortsättning följer på lördag.

– Äntligen drar tävlandet igång igen. Jag är riktigt åksugen, berättar Stefan.

Alla toppnamnen från förra året, Jocke Mangs, Tony Rickardsson, Cralle Lindholm med flera finns med i leken även nu. Dessutom ett antal nya friska fläktar, där Fredrik Larsson kanske blir den mest intressanta att följa. Har ett förflutet i amerikanska Indy Light, där han i början på 2000-talet tävlade för Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.

– Det finns flera förare som har kapacitet att vinna. Självklart vill även jag vara med och tampas om en plats på prispallen i varje deltävling, fortsätter Stefan.

25-åringen från Gävle – tävlande för Sandvikens MK – kommer att köra en Porsche av 2008 års modell (körde -07:a ifjol). Tjoget extra hästkrafter men också en något tyngre bil jämfört med den gamla.

– Bilen är identisk med den som David Björk totalkvaddade på Mantorp ifjol. Den är numera återuppbyggd med ny kaross, förklarar Stefan.

Fast lite skavanker har dröjt sig kvar. Det blev team Söderberg (bestående förutom av Stefan själv även av pappa Lennart, lillebror Sammy, samt Niklas Lilja och Jimmy Ågren) varse när man skulle testa på Gelleråsen i Karlskoga för några veckor sedan.

– Större delen av testet gick om intet på grund av att allt inte var proffsigt lagat. Men veckan efter, på Mantorp, var jag fjärde snabbast av alla.

Bara tre tiondels sekunder skilde fram till Jocke Mangs, titelförsvararen.

– Och det är jag klart nöjd med. Känner att tempot finns där, säger Stefan vidare.

Ett litet orosmoln dök emellertid upp när Sporten klämde Stefan på pulsen i onsdags eftermiddag. I samband med byte av oljan i växellådan ramlade en brusten bult ut. Goda råd blev dyra.

– Det här måste vi förstås åtgärda. Törs inte riskera ett haveri, förklarar Stefan, som i all hast fick planera om tidsschemat. Ett antal telefonsamtal och saken var klar.

– Vi drar iväg till Mantorp redan tidigt imorgon bitti (läs: idag). Tanken är att montera ur lådan och laga den på plats vid tävlingsbanan. Sedan gäller det att hinna få den tillbaka i bilen innan eftermiddagens test tar sin början…

Hur som helst.

En krånglande växellåda ska inte hindra Stefan Söderberg att kriga om segern.

– Det här löser vi. På fredag står jag på startlinjen och då ska det bli åka av!

Mer läsning

Annons