Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här är årets bil

/
  • Volkswagens utvecklingschef Heinz-Jakob Neusser poserar med vinnaren i Årets bil i Europa.
  • Nya Passat har blivit en stor succé. Det var en lågoddsare som tog hem titeln i år.

Den prestigefyllda titeln Årets bil i Europa gick till Volkswagen Passat.
Det blev en jordskredsseger för den tyska biljätten.
– Vi är oerhört stolta och det betyder mycket för oss, säger Volkswagens märkeschef i Sverige, Sten Forsberg.

Annons

Årets bilsalong i Genève tjuvstartade på måndagen med utmärkelsen årets bil i Europa. En prestigefylld titel som utses av motorjournalister från 22 länder i Europa.

Utmärkelsen är den äldsta inom bilbranschen och har delats ut sedan 1964. Den rankas som den allra finaste och för vinnaren innebär det förstås en massa extra PR.

Ett 30-tal bilmodeller har testats i av juryn under hösten. Till den slutliga finalen utsågs även Ford Mondeo, Mercedes C-klass, Citroën C4 Cactus, Nissan Qashqai,BMW 2-serien och Renault Twingo.

Jyruns ordförande, Håkan Matson, är inte överraskad. Passat har redan flera utmärkelser.

– Valet är ett bevis på att Volkswagen genom ett smart utvecklingsarbete bygger en väldigt bra bil till ett rimligt pris. Den har bra kvalité och många användningsområden och en spännande drivlina. Volkswagen gör mycket rätt just nu, säger han.

När får vi se en Volvo som vinnare?

– Kanske nästa år (nya XC90), vi får se, säger Håkan Matson

Den tyska biljätten har en uttalad målsättning att bli världens största biltillverkare redan nästa år. Nya Passat är redan säljtvåa i Sverige efter två månader i år.

– En viktig förklaring är att den finns i flera olika utföranden med den senaste tekniken när det gäller uppkoppling, säkerhet och drivlinor. Nu lanserar vi också pluginhybrid med ren eldrivning i 50 kilometer och senare i vår kommer också en alltrackversion, säger Sten Forsberg.

Så här blev resultatet i Årets bil i Europa: 1. Volkswagen Passat 340 poäng, 2. Citroën Cactus 248, 3. Mercedes C-klass 221, 4. Ford Mondeo 203, 5. Nissan Qashqai 160, 6. BMW 2-serien 154, 7. Renault Twingo.

Under tisdagen öppnas årets bilsalong i Genève. Den är vårens viktigaste bilhändelse i Europa.

Vi rapporterar förstås direkt. Håll utkik här.

Mer läsning