Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorarenan värre än E 4?

Blir den planerade multi-arenan vid flygfältet en miljöbov?

Enligt en rapport riskerar utsläppen i luften från motorsport och halkbana att bli värre än E 4.

I morgon, tisdag, har kommuninvånarna möjlighet att ställa politiker och tjänstemän till svars om planerna.

Det är samrådsmöte om kommunens förslag till detaljplan för området vid flygfältet som ordnas i kommunhuset i Tierp. Politiker och tjänstemän finns på plats för att svara på frågor från skeptiska och nyfikna.

Flera tusen åskådare

Det är en multiarena som i huvudsak ska användas för motorsport, främst dragracing, som anläggs vid flygfältet. Anläggningen beräknas rymma flera tusen åskådare och ska även användas för musikevenemang, halkbana samt vara tillgänglig för det planerade motorgymnasiet.

Arbetarbladet berättade nyligen om detaljplanen för området. Den heta frågan som väckt mest kritiska frågor gäller det buller som är att vänta från motorsporterna.

Men nyligen färdigställdes på Tierp Arenas initiativ en rapport om de föroreningar från avgaser som är att vänta på luften.

Svårt att förutse

Enligt företaget Ramböll som gjort undersökningen är det mycket svårt att förutse föroreningarna. Samtidigt visar deras uträkning att de årliga utsläppen från anläggningen kan motsvara trafiken på 28 mil av E 4 som går genom kommunen.

Företaget menar att enligt deras beräkningar tycks utsläppen bli betydande, men de rekommenderar samtidigt att det bör undersökas noggrannare för att få svar på om det innebär något problem med utsläppen i luften.

Kommunens planarkitekt Helena Gåije är skeptisk till uppgifterna och menar att de kanske behöver göra en ny utredning.

– Det finns en stor osäkerhet i beräkningarna. Vi får se vilka åsikter som kommer in när det gäller luften, säger hon.