Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorfolk i Skutskär oroliga över Högbergs tomtplaner

Anders Högbergs tomtplaner på Västanåsidan har väckt oro hos motorfolket i Skutskär.

– Vi har funnits där i snart 30 år, säger ordförande Roger Larsson.

Annons

Han är orolig att bullret från motorbanan kan leda till att de måste flytta eller ändra sin verksamhet.

Föreningen har funnits där sedan slutet av 1970-talet och har i dag 600 medlemmar. Som han ser det finns det ingen lämplig ersättningsmark i kommunen.

– Vi är oroliga för framtiden om det blir någon form av boende i närheten, säger Roger Larsson.

Utredning om bullret

Det är Anders Högberg som vill anlägga golf- och hästnära boende på Västanå. Han har lämnat in en förfrågan till bygg- och miljökontoret i Älvkarleby om att planlägga området. Marken som är aktuell kallas för Fråganbo och ligger söder om Västanåbanan mot golfbanan. I dag ägs marken av Högberg och Bergviksskog.

– Vi har gett tillstånd att han får starta en planprocess för att se om det är lämpligt att bebygga där, säger kommunarkitekt Sofie Åberg, vid bygg- och miljökontoret i Älvkarleby.

Hon framhåller att det kommer att krävas en ordentlig utredning hur Högberg tänker klara bullret från motorcrossbanan.

– Vi kommer att titta på om det går att förena bebyggelse och hästboende med motocrossbanan. Den har ett stort allmänintresse och det kommer väga tungt, säger Sofie Åberg.

Har många medlemmar

Hon betonar att i planprocessen kommer de olika intressen att vägas mot varandra.

Medlemmar i Skutskärs motorsällskap är oroliga över att de kan tvingas bort från platsen. Vad kan du säga till dem?

– Det är en stark förening med många medlemmar som har intresse i markområdet. Det finns ett sådant starkt allmänintresse av att fortsätta använda crossbanan att jag ser det som orimligt att bebyggelse kan konkurrera ut det. En förutsättning för en planändring är att man lyckas förena dessa intressen, säger Sofie Åberg.

Arbetarbladet har sökt Anders Högberg angående hans planer. Han har dock inte gått att nå.