Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motorgymnasium för 150 elever planeras

Yrkesakademin vill starta ett motorgymnasium i Tierp.
Friskolan ska höra till dragracingbanan vid Tierps flygplats.
Skolstart är planerad till hösten 2011.

– Det blir ett idrottsgymnasium med inriktning mot motorsport, berättar Tomas Ringsby, som ansvarar för Yrkesakademins satsningar på idrottsgymnasium.

Sedan tidigare finns planer på att skapa en motorpark med dragracingbana vid Tierps flygplats. Tanken är att det ska bli ett centrum för motorsport i regionen. Yrkesakademin står bakom bygget av en halkbana på platsen.

Enligt Ringsby är en gymnasieskola i anslutning till motorparken ett sätt att utveckla hela området.

– Baserat på närheten till Stockholm är Tierp en optimal plats för detta. Det finns ett stort intresse för motorsport inom 25 mils radie. Det finns säkert ett lokalt intresse också, men vår tanke är att det ska vara riksintag.

När motorgymnasiet är fullt utbyggd ska 150 elever studera vid skolan.

Tid till motorsport

Eleverna ska kunna välja mellan tre inriktningar – en fordonsutbildning med inriktning transport, en samhällsvetenskaplig utbildning samt en teknikutbildning med inriktning design och produktutveckling.

Studierna ska kombineras med tid till att utöva motorsport.

– Vilka motorsporter det blir har vi inte bestämt. Men Tierps motorpark är ett brett projekt, och det kan bli allt från dragracing till bilsporter och motocross.

Kommunen positiv

Vilka lokaler friskolan vill använda är ännu inte klart.

En ansökan om att starta friskolan finns just nu hos Skolinspektionen.

Innan myndigheten avgör frågan ska kommunerna i regionen få yttra sig. Men något motstånd från Tierps kommun är inte att vänta.

– Vi ser positivt på en sådan etablering, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Han tycker inte att det nya motorgymnasiet ska ses som en konkurrent till Högbergsskolan. Trots att flera tonåringar från kommunen redan i dag söker sig till andra skolor än det kommunala gymnasiet i Tierp.

– Jag ser det snarare som ett komplement än en konkurrent. Det här breddar elevunderlaget då det säkert kommer att locka elever utifrån.