Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP hot mot utvecklingen i regionen

I Gävle och i hela länet är handeln en viktig arbetsgivare och de senaste åren har handeln byggts ut i stor politisk enighet. För oss som konsumenter är det viktigt att kunna förenkla livet genom att mycket av det som vi behöver köpa i dagens stressade värld finns samlat på ett ställe. De externa köpcentrumen har också förbättrat logistiken för handeln, vilket har lett till lägre priser för oss konsumenter. Externa köpcentrum leder inte heller till att cityhandeln utarmas utan handel föder handel, dvs. cityhandeln utvecklas också i en positiv riktning.

Nu har miljöpartiet bestämt att det blir ett tvärstopp för externa köpcentrum vid en eventuell röd regering efter valet. Vilka konsekvenser kommer det stoppet att få för utvecklingen av handeln i Gävle och Gävleborg?

För oss konsumenter är det viktigt att kunna välja var vi vill handla själva utan politiska pekpinnar. Det är socialism i dess värsta form men det är också allvarligt för handelns utveckling och alla jobb som nu hotas i vår region med miljöpartiets politik. Lägg därtill att miljöpartiet med stöd av socialdemokraterna och vänsterpartiet vill höja drivmedelsskatten kraftigt. Det påverkar hushållens ekonomi negativt och man vill dessutom införa kilometerskatt på tung trafik vilket höjer priserna för oss konsumenter på allt som ska transporteras till länet, men det höjer också kostnaderna för konsumenterna på allt som ska fraktas från länet, vilket hotar jobben i de tillverkande företagen. Det handlar om en mycket stor skattehöjning för alla i länet. En nyligen gjord uträkning visar att bara kilometerskatten höjer kostnaderna för hushållen och företagen med 225 miljoner per år!

Den ungdomsskatt som de tre röda partierna vill införa med att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga, skulle också drabba servicenäringen och handeln, liksom tjänstesektorn hårt med färre jobb som följd för unga.

Med en tillväxt i ekonomin så skapas det mer resurser till den önskade välfärden. Genom att hushållen ges möjlighet att köpa tjänster genom rut och rotavdrag så skapas det jobb. Genom att handeln utvecklas så stimuleras konsumtionen vilket skapar jobb både i de tillverkande företagen som får avsättning för sina produkter, men även för dem som jobbar i handeln.

För mig som aktiv i Nya Moderaterna så är alla människor lika mycket värda, och alla jobb är lika viktiga. Varje enskild person som tack vare alliansregeringens politik får ett jobb är en stor vinst för samhället men den största vinsten gör den som faktiskt får ett jobb.

Nu måste ni socialdemokrater i länet tala om ifall ni verkligen stödjer den röda politiken på det nationella planet. Miljöpartiet kräver fortfarande att en kärnkraftsreaktor skall avvecklas under nästa mandatperiod. Står ni bakom det och vad skulle det betyda för jobben i den livsviktiga basindustrin? Vad skulle ett tvärtstopp för externa etableringar betyda för den planering som sker i Gävle där handeln ska byggas ut och fler jobb ska skapas? Står ni bakom detta och vad skulle det betyda för jobben i hela länet? Står ni verkligen bakom kilometerskatten som skulle drabba länet hårt? Peter Eriksson sa i DN den 11 juli att miljöpartiets största väljargrupper finns på Söder i Stockholm och att man anpassar politiken till det, men för vi andra som inte har tunnelbana eller dygnet runt öppna apotek i innerstaden, vad skulle miljöpartiets politik betyda för Gävleborgs län?

Lars Beckman
Kandidat till Sveriges Riksdag för Nya Moderaterna.