Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Näringen ska bli ett internationellt exempel på grön stadsplanering

I går, måndag, tog kommunfullmäktige i Gävle beslut om att ingå avtal med staten för att skapa en helt ny hållbar stadsdel på Näringen i Gävle där bostäder, grönska och företagande kan kombineras. Från Miljöpartiet är vi mycket stolta över den här satsningen.

Näringen är ett skolexempel på hur vi kan skapa en grön och hållbar stadsdel för framtiden. För Miljöpartiet i regeringen har det varit en av våra viktigaste mål att skapa hållbara och klimatsmarta bostäder för fler. Satsningen på hållbara städer och stadsdelar är ett led i att skapa 100 000 nya bostäder i Sverige. Här kommer vi ha unika möjligheter att visa hur grön Miljöpartistisk politik ser ut i verkligheten. Genom samordnade insatser mellan stat och kommun kan vi rena marken från gamla synder och gifter, flytta järnvägen och bangården och möjliggöra en helt ny stadsdel.

 

Vi vill att Näringen blir en stadsdel som lockar människor från hela världen att inspireras av framtidens byggande. Omvandlingen från tungt industriområde till ett centralt bostadsområde med 4-6000 bostäder innebär fantastiska möjligheter för Gävle. Här ska det vara enkelt att gå, cykla och resa kollektivt. Här ska vi bygga i trä och bygga hus med innovativa lösningar för att minska förbrukning av vatten, energi och värme. Vi vill se en stadsdel som kombinerar arbetsplatser, verksamheter, boende och skolor för minskade transporter och en ökad trygghet. En stadsdel som är livlig även på dagen ger möjligheter för fler små lokala entreprenörer att skapa lokala jobb. Vi vill att alla företag som går att förena med en klimatsmart stadsdel också möjliggörs förutsättningar för att vara kvar. Det tror vi är en framgångsfaktor, att jobben blir kvar nära människors bostäder.

 

Vi vill se smart infrastruktur som gör det klimatsmarta valet enkelt. Att ladda, förvara och serva sin elcykel ska vara enkelt. Vi vill möjliggöra en stad där natur- och miljövärden får plats, där dagvattenrening integreras i grönområden och bidrar till att staden upplevs vattennära, där hustak, terrasser och parkmark möjliggör biologisk mångfald även i stadens mest centrala delar. Där konst, kultur och människors inflytande ges stort utrymme i planeringen av stadsdelen.

 

Vi vet att människors upplevelse av trivsel och god hälsa är starkt sammankopplat med närhet till natur och vatten. Miljöpartiet vill därför se både tuffa krav på klimat- och miljösmarta lösningar, samtidigt som vi skapar utrymme för människor att må bra. Vi är övertygade om att modern grön stadsplanering både innefattar fler centrala bostäder med rimliga hyror, men också fler gröna ytor och platser för människor att återhämta sig.

 

Näringen är ett mycket konkret exempel på hur grön miljöpartistisk politik och stadsplanering gör världen mer hållbar och Sverige till föregångsland som både medborgare, företag och klimatet tjänar på.

 

Therese Metz

kommunalråd i opposition (MP)

Roger Persson

ledamot Samhällsbyggnadsutskottet (MP)

LÄS OCKSÅ: Vi kan få fler idéer att växa i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel