Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Naturen ska vara tillgänglig för alla

Naturen bidrar på ett positivt sätt till människors psykiska och fysiska hälsa, trivsel och välbefinnande. Studier visar att såväl unga som äldre blir mer motiverade att röra sig mer och mår bättre när de är ute i naturen. Upplandsstiftelsen, som är en ideell förening med Region Uppsala och alla länets kommuner som medlemmar, har ett regionalt ansvar att främja naturvård och friluftsliv och att verka för att naturen ska vara tillgänglig för alla och fungera som mötesplats för såväl fysisk aktivitet som social gemenskap. 

Personer med funktionsnedsättning har i jämförelse med befolkningen i övrigt en ökad risk för ohälsa och sjukdomar. Fysisk aktivitet leder till positiva hälsoeffekter och naturen erbjuder bra möjligheter för rörelse, gemenskap och positiva upplevelser.

Naturen ska vara tillgänglig för alla - därför är en prioriterad målgrupp personer som har olika former av funktionsnedsättning. Vi har därför tagit initiativ till att Upplandsstiftelsen fått ett förstärkt folkhälsouppdrag för att utveckla modeller för ökad fysisk aktivitet och vistelse i natur, Folkhälsa i natur för alla (FINA). I FINA arbetar Upplandsstiftelsen tillsammans med grupper av personer med funktionsnedsättning och deras nätverk för att skapa vardagliga naturupplevelser. En viktig del är möjligheten att kunna planera sitt besök i förväg och kunna ta del av information om naturområden och vilka servicefunktioner som finns, men det handlar också om tillgänglighetsåtgärder som att till exempel undanröja praktiska hinder som gör det svårare att ta sig ut. 

Responsen från de som deltagit i FINA-projektet har varit mycket positiv och har visat vilken potential det finns att ge flera människor möjlighet att komma ut i naturen.  Arbetet med att utveckla tillgängligheten i Upplandsstiftelsens anläggningar och naturområden kommer också att fortsätta.

 

Under 2018 kommer Upplandsstiftelsen  utveckla projektet till en länsövergripande modell. Ambitionen har varit att börja i Uppsala för att sedan utöka med fler kommuner i länet och under hösten sprids verksamheten till flera kommuner genom att grupper startas inom Enköpings särskola och gruppboenden i Tierp.

 

Personer med funktionsnedsättning har i jämförelse med befolkningen i övrigt en ökad risk för ohälsa och sjukdomar. Fysisk aktivitet leder till positiva hälsoeffekter och naturen erbjuder bra möjligheter för rörelse, gemenskap och positiva upplevelser.

 

 

Jenny Lundström (MP)

regionråd och ordf. regionala utvecklingsnämnden

Anders Hedström (MP)

ordförande i Upplandsstiftelsen

LÄS fler debattartiklar här

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel