Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP väljer inte bort klimatfrågan

Vi har inte råd att lösa klimatproblemen nu sägs det från många håll i världen.
Bodil Ceballos (MP) undrar i stället om vi har råd att vänta.

Annons

Dags för val igen och alla partier talar om hur förträfflig just deras politik är och gärna hur dålig de andras är eller hur fel andra partiers representanter har röstat i olika frågor. Miljöpartiet är inget undantag och den Gröna Gruppen har till och med lagt ut en länk på sin hemsida så att alla kan gå in och se hur deras respektive landsmän från olika partier har röstat i olika frågor. Det är naturligtvis viktigt för väljarna att kunna ta reda på om den representant man röstat på också står för de värderingar han/hon gick till val på.

I övrigt fokuserar debattinläggen i tidningarna mycket på konkreta och nära sakfrågor, många gånger av rent nationell karaktär, och mindre på de stora övergripande frågorna.

I dag när världen är drabbad av både finanskris, en skenande arbetslöshet och en klimatkris står vi inför ett vägskäl. Vi måste välja var vi ska börja. Innan finanskrisen var klimatfrågan på allas läppar. FN har mycket tydligt visat att det med 90 procents säkerhet är människan som påskyndar temperaturhöjningen på jorden.

Vi vet också att det är vi i den rika världen som skapat problemet och att det är de fattigaste länderna som drabbas allra mest. Alla världens ledare talade klimat för ett år sedan. Sedan kom finanskrisen och jobbkrisen och då fick klimatet plötsligt vänta. Vi har inte råd att lösa klimatproblemen nu sägs det från många håll i världen. Jag undrar i stället om vi har råd att vänta. Vad händer om vi tillåter temperaturerna att stiga mer än det FN och EU tror att människorna klarar av här på jorden?

När hålen i ozonlagret upptäcktes en gång i tiden bestämde sig världens länder för att agera och vi lyckades. Vi kan göra detsamma igen, om viljan finns. Enligt många bedömare är det dock bråttom och det sägs att vi har knappt ett decennium på oss att minska utsläppen till en hållbar nivå.

Vi, de Gröna partierna i Europa, ser finanskrisen som just den faktor som borde få världens ledare att tänka till och att se de möjligheter som uppstår att lösa både finans- och klimatkris samtidigt. Världen är i akut behov av en omställning bort från beroendet av fossila bränslen, olja, kol och gas, och en introduktion av rena alternativ, som biobränsle, vind, sol och vågkraft.

Finanskrisen och lågkonjunkturen kommer inte att vara för evigt och därför är detta ett ypperligt tillfälle att få fart på den gröna omställningen som kommer att ge många nya jobb, särskilt under omställningsperioden. Inte minst i vårt land. De Gröna i Europa vill att EU satsar 500 miljoner euro under fem år för att skapa 5 miljoner nya jobb i den gröna sektorn.

kandidat Europaparlamentet Miljöpartiet

Mer läsning

Annons