Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Vi har presenterat den största miljöbudgeten i historien – klimatet väntar inte

Vi är många som oroas över klimatet och inser att vi människor inte är riktigt schyssta mot vår planet. Den globala uppvärmningen är ett faktum och runt om i världen ser vi dagligen exempel på extrema väder, smältande isar i Arktis, värmeböljor och torka, utdöda korallrev, dykare som simmar bland mer plast än fisk på havsbotten. 75 procent av alla ekologiska system på jorden påverkas redan i någon mån av klimatförändringar.

 

Klimatet kan inte vänta. Vi har fortfarande en chans att vända utvecklingen. Men det handlar om nu. När regeringen nu går fram med den sista vårbudgeten för mandatperioden innebär det nya steg mot ett fossilfritt Sverige.

Med Miljöpartiet i regering har Sverige fått en tuffare klimatpolitik och tagit stora kliv för att nå klimatmålen. I höstas presenterade vi den största miljöbudgeten någonsin med rekordmånga satsningar på klimatet och miljön. Efter fyra år i regering har Miljöpartiet till exempel sett till att Sverige infört världens mest ambitiösa klimatlag, tagit internationellt ledarskap för att haven ska bli renare, gjort så att vi kan resa mer fossilfritt och så att fler kan välja cykeln framför bilen efter vår hyllade elcykelpremie. I Gävleborg har vi fått 166 miljoner kronor till 50 satsningar inom regeringens projekt Klimatklivet. Listan kan göras lång men än har vi jobb kvar att göra.

Vi ökar takten för den förnybara energin och satsar nu totalt över en miljard kronor under 2018 på att både privatpersoner och företag ska kunna installera solceller på sina tak.

I regeringens vårbudget satsar vi ännu mer på miljön och klimatet. Vi ökar takten för den förnybara energin och satsar nu totalt över en miljard kronor under 2018 på att både privatpersoner och företag ska kunna installera solceller på sina tak. Det innebär att stödet till solceller nästan 20-dubblats under vår regering jämfört med hur det såg ut när Alliansen styrde. Vi utökar elfordonspremien att gälla även eldrivna utombordsmotorer för båtar. Vi mer än fyrdubblar stödet till svensk biogas redan i år. Som förnybar energikälla med mycket hög miljöprestanda är biogasen en viktig pusselbit i den gröna omställningen.

I det gröna samhällsbygget är det inte bara planeten som ska må bra utan även människorna som lever på den. Människor ska ha jobb att gå till. Vi ser till att kommuner får mer resurser för att öka bostadsbyggandet, stärker tryggheten för äldre och får in mer personal i vården. Vi lägger även stora resurser på att våra ungdomar, som är vårt framtidshopp, ska ha det bra och få möjlighet att sommarjobba, gå på fritids även på sommarlovet och kunna ägna sig åt mer idrott. Saker som ger mening och skapar välmående.

 

Det går bra för Sverige. Vi har en stark ekonomi och en stadigt sjunkande arbetslöshet. Det är många som vill få det att framstå på ett annat sätt och måla verkligheten i mörka nyanser, ställa grupper mot varandra och spä på känslor av rädsla och otrygghet. Vi är stolta över vårt Sverige som de senaste åren tagit solidariskt ansvar och tagit emot många människor på flykt samtidigt som vi sett  en kvarts miljon fler människor i jobb, ökat skolresultaten och framför allt tagit stora kliv och infört historiska reformer för att vi ska kunna nå klimatmålen innan det är för sent. För klimatet kan inte vänta. Vi måste öka takten NU.

 

Per Bolund (MP)

biträdande finansminister

Therese Metz (MP)

kommunalråd Miljöpartiet de gröna Gävle

Anders Schröder (MP)

riksdagsledamot Miljöpartiet de gröna Gävleborg

LÄS fler debattartiklar här:

Stoppa lönedumpningen i åkerinäringen

Ställ in klassresan – Moderaterna är tillbaka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel