Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: Vi vill se en ny tobakslag – men EU har kastat grus i maskineriet

Tobaksrökning är den viktigaste enskilda riskfaktorn för cancer som individen själv kan undvika. Många andra sjukdomar påverkas också starkt av rökning. Att röka dagligen leder till ökad risk för ett sextiotal olika sjukdomar, bland annat hjärt/kärl-sjukdomar och lungsjukdomar.

 

Det är lätt att tro att Sverige ligger längst fram vad gäller arbetet mot tobak, men flera länder har tuffare lagstiftning. Däribland Norge som har lagstadgat ett förbud mot tobaksreklam i butiker, och på Island som införde ett exponeringsförbud 2001 som medfört att rökningen bland isländska 16-åringar minskat. Det är särskilt viktigt att nå ungdomar, eftersom det är lättare att fastna i ett beroende när man är ung.

 

En viktig faktor bakom minskningen av tobaksbruk är samhällets förändrade attityd. Fram till år 2005 röktes det fortfarande på de flesta kaféer och restauranger i Sverige, men sedan förbudet 2005 är det fullt naturligt för en rökare att gå utomhus för att röka. Många arbetsgivare har infört rökfri arbetstid för att stödja sin personal.

Arbetet mot rökning har gett resultat, men det krävs fler åtgärder och det effektivaste sättet är att förebygga att individer börjar testa tobaksprodukter, särskilt i unga år. Beroendet blir starkare ju yngre personen som prövar tobak är. Dessutom är påverkan av andra personer större i yngre åldrar och ytterst få prövar tobak efter att de har fyllt 18 år.

 

Andelen tobaksbrukare har minskat kraftigt i årskurs nio de senaste årtiondena och fortsätter också minska i vuxenbefolkningen. Däremot är fortfarande rökning utbredd på gymnasienivå, där ungefär var fjärde person röker. Vi vet också att arbetet måste vara uthålligt och långsiktigt.

 Beroendet blir starkare ju yngre personen som prövar tobak är. Dessutom är påverkan av andra personer större i yngre åldrar och ytterst få prövar tobak efter att de har fyllt 18 år.

I regeringen har Miljöpartiet drivit på för att få fram propositionen om en ny tobakslag. Förslaget innefattar bland annat rökförbud på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger. Därutöver föreslås tillståndsplikt för tobaksförsäljning och en begränsning i marknadsföringen av tobak, med förbud att göra reklam för cigaretter i affärer och skyltfönster.

 

Tyvärr har det dock inte gått att fatta det planerade riksdagsbeslutet under mandatperioden. Detta då EU skjutit upp möjligheterna för Sverige att fatta beslutet. Att EU kastar grus i maskineriet i en av de viktigaste folkhälsofrågorna är bedrövligt. Det är nu avgörande att höstens riksdagsval inte medför att lagen inte heller kommer på plats nästa mandatperiod, utan att partierna står fast vid sina ställningstaganden!

 

 

Niclas Malmberg (MP)

riksdagsledamot och styrelseledamot i VISIR, Vi som inte röker

LÄS fler debattartiklar här:

M: En skola med höga förväntningar på lärare och elever

Fredriksson (L): Bygg dubbelspår på hela Ostkustbanan istället för höghastighetståg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel