Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"MP vilseleder om miljöfrågan"

Annons

Det senaste året har intresset för klimatet svalnat av. Det är oroväckande. För samtidigt ökar den globala temperaturen. Lyckligtvis finns två gröna partier som prioriterar klimatfrågan i Sverige: Centerpartiet i regeringen och Miljöpartiet i oppositionen. Det är utmärkt för de miljöintresserade väljarna som därmed har både ett vänster- och ett alliansalternativ.
Men ska vi ta miljöfrågan på allvar får man inte som MP vilseleda allmänheten både om vad regeringen gör och om vad oppositionen själva vill åstadkomma som Bodil Ceballos och Maria Wetterstrand gör i Arbetarbladet den 8 september. Klimatet är viktigare än så. För nu klämtar klockan.
Fakta är att Sverige under alliansregeringen har antagit bland de mest effektiva klimatåtgärderna i världen. Redan till år 2020 ska utsläppen minska med 40 procent jämfört med år 1990. Sveriges placeringar i miljöorganisationernas Climate Index, där vi har utsetts till bäst av alla länder i OECD och EU, är ett kvitto på detta.
Trots detta hävdar Mp att ”Sverige halkar efter”, och att ”mandatperioden innebär fyra förlorade år” i klimatarbetet. I dag vet vi att detta inte är sant. Utsläppen har minskat mer under alliansregeringen än under Miljöpartiets tid som regeringsstödjande parti.
Problemet för Miljöpartiet och de andra vänsterpartierna är att de visserligen satt upp höga mål för framtiden. Men de redovisar inte hur de ska nås. Fram till år 2020 säger de sig vilja sänka utsläppen med ytterligare 9 miljoner ton koldioxid, jämfört med regeringen. Men de har endast förslag för att uppnå 0,8 miljoner ton. Därmed är Miljöpartiet svaret skyldig för nio tiondelar av sitt klimatlöfte.
Bland de åtgärder som oppositionen ändå föreslår finns höjningen av bensinskatten, införandet av kilometerskatten och stora subventioner till ”klimatinvesteringar” i byggsektorn. Men de allra flesta förslagen ger försumbar miljöeffekt till 2020 och blir mycket dyra för skattebetalarna. Kostnaden per kg koldioxidutsläpp för de rödgrönas förslag är i flera fall 10-40 gånger högre än de åtgärder som alliansen arbetat med under mandatperioden. Och väljer oppositionen att nå målen genom högre koldioxidskatt så handlar det om närmare tio kronor dyrare bensin än idag.
Vi i Centerpartiet välkomnar Miljöpartiets engagemang i klimatfrågan. Men ska Miljöparteits prat tas riktigt på allvar måste man också kunna visa på resultat. Våra barn och barnbarn kommer inte att fråga oss hur höga mål vi satte upp i olika valrörelser. De vill veta vad vi faktiskt gjorde för att rädda klimatet. På samma sätt som alliansregeringen hållit ordning på siffrorna i statsbudgeten så är vi noga med att hålla reda på siffrorna och verkligheten i klimatpolitiken.
Maud Olofsson (c), partiordföranden

Anders W Jonsson (c), riksdagskandidat

Mer läsning

Annons