Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp3-spelaren förstör festen

Antagligen är jag för ung för att veta hur festerna fungerade innan iPodens tidsålder hade tagit sin början.

Annons

Packade man ner sina favoriter i ett CD-case innan man gick till festen, brände man ut en blandskiva eller hoppades man helt enkelt på att kvällens värd innehade en musiksmak som gick att lita på? Hur det än gick till så har tiderna förändrats. Vart man än går finns nu antingen en sladd att koppla in mp3-spelaren till eller en dator med internet, vilket medför möjligheten att gå in och youtuba sina favoriter eller leta upp dem på Spotify. Resultatet av detta är att alla får chansen att vara med och bestämma. På gott och ont, bör tilläggas. I vissa fall har iPodens framfart med tillhörande kablar blivit ett mindre problem, eftersom alla går runt med hela sitt musikbibliotek redo att ta fram det.

Istället för att lyssna när någon valt bra musik sitter man bara och peppar på att det snart är ens egen tur att få byta låt. Med vår iPod på festen är vi alla dj:s, eller hur? Visst kan åsikterna om musikens funktion på festligare tillställningar gå isär. Medan vissa tycker att det ska vara bakgrundsmusik vill andra höra dansanta hits och ytterligare några upptäcka något nytt. Min poäng är att nuförtiden är tålamodet hos dem som vill höra bra musik otroligt litet i vissa umgängeskretsar, vilket ledde mig och tre andra fram till en liten lek några timmar efter att trettondagsaftonen hade blivit trettondag.

Det gick helt enkelt till så att vi i tur och ordning fick spela upp en varsin låt medan de övriga snällt satt och lyssnade. Efteråt skulle vi fälla en kommentar om vad vi fått höra, vilket nu var möjligt eftersom alla lyssnade så noga. En oerhört enkel men mycket spännande lek som fungerade förvånansvärt bra. Syftet var alltså att för en gångs skull få chansen att tipsa någon, som lyssnade, om musik man själv gillade och likväl själv bli tipsad. Eller att helt enkelt inte avbryta låtar stup i ett.

Man kanske skulle göra slag i saken och starta en facebookgrupp i ämnet. ”Vi som vill förbjuda iPods på fester” eller något i den stilen. Förhoppningsvis skulle den kanske kännas lika meningsfull som gruppen ”Stoppa våldtäkter”. Missförstå mig rätt, men det bildas alldeles för mycket idiotiska facebookgrupper. Någon form av namninsamling kommer inte att minska antalet våldtäkter. Kanske kan en namninsamling däremot bidra till att regeringen bestämmer sig för att INTE ta bort musikundervisningen i skolan… det vore ju skönt.

I veckan kunde man på nyheterna höra om arbetsgivare som kollade upp eventuella framtida arbetstagande på facebook. Förhoppningsvis har ingen nuvarande eller framtida arbetsgivare besökt min sida på en annan community på sistone. ”It’s always better on holiday, that’s why we only work when we need the money” står det nämligen där.

 

 

Mer läsning

Annons