Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mp3-spelaren snart ute

Vi har kopplat in hörlurar i åtta aktuella telefonmodeller för att se hur de presterar som musikspelare.
Är det dags att för alltid lägga mp3-spelaren åt sidan?

Svaret beror nog på vem du frågar. Vårt test visar att man ljudmässigt klarar sig utmärkt med de flesta av de testade mobiltelefonerna och det är en klar fördel att slippa bära omkring på flera spelare i väskan.

Vissa telefoner är dock i största laget och inte helt smidiga om du exempelvis vill lyssna på musik när du är ute och motionerar.

Telefonerna i testet fungerar naturligtvis inom fler områden än bara musik och faktum är att det blivit allt svårare att kategorisera dagens mobiltelefoner. Detta på grund av att de redan på budgetnivå är mångsidiga med exempelvis 3G för snabb uppkoppling, hyfsad kamera och webbmöjligheter.

Av telefonerna i testet råder det dock ingen tvekan om att Sony Ericsson tillsammans med Nokia har tydligast musikinriktning med bland annat snabbknappar till musikspelaren.

Det är också i detta sällskap vi hittar testvinnaren, Sony Ericsson W902.

Den lyckas kombinera fylligt ljud med hög kvalitet, många funktioner och ett lättförståeligt, men ibland lite segt menysystem.

Menyhanteringen i iPhone har annars bäst känsla och överblick, men ljudkvaliteten är inte på samma nivå som testvinnaren.

Även Samsung Touchwiz är utrustad med en behaglig pekskärm och bra tryckkänsla.

Vad som räknas som bra ljud är till stor del individuellt och det är därför inte fel om det finns någon form av manuell ljudinställning. Alla utom Samsung SGH-F700 har equalizer med olika typer av ljudförstärkningar, men det är endast Sony Ericsson och Nokia som erbjuder manuell justering. Detta ger störst effekt på ljudet och är den funktion som gör det enklast för användaren att anpassa ljudet efter eget tycke och smak.

Ljudkvaliteten påverkas även av de hörlurar som används. Andra hörlurar än de medföljande är att föredra, men det är inte alla telefoner som i standardutförandet har rätt hörlurskontakt (3,5 mm).

Nokia och Apple har det medan Sony Ericsson skickar med en adapter med inbyggd samtalsmikrofon.

Till Samsung medföljer tyvärr ingen adapter, men finns att köpa som tillval. Till Sony Ericsson W902 och W980 medföljer likadana hörlurar och dessa är bäst både till passform och ljud.

Vi har i detta test fokuserat på musikfunktionerna. I prisvärdet har vi även vägt in telefonens övriga specifikationer. Ljudkvalitet är en sammanvägning av ljudet via högtalaren, egna hörlurar samt externa hörlurar (Koss Porta Pro).

Varje modell har utvärderats utifrån ljudkvalitet, musikfunktioner, kvalitet, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priserna är cirkapriser hämtade från etablerade hemelektronikkedjor på prisjakt.nu 17 november.

Ulf Magnusson/Smartson/ TT Spektra

Smartson är en konsumenttjänst på nätet, www.smartson.se

Tel.