Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mr Excel för statistik över allt regn

I går berättade vi att Gävle var blötast i landet, med 30 mm regn under söndagen och natten till måndagen. Men för samma tid mätte Lasse Jansson mätte upp hela 44 mm regn hemma på tomten i Karlholmsbruk.
– Jag tror det blir ett rekordår i år, säger statistikfantasten som kallas Mr Excel av sina arbetskamrater.

Sedan mitten av 80-talet har Lasse Jansson fört noggrann statistik över morgontemperaturen och mängden nederbörd hemma i Karlholmsbruk. Allt finns noggrant dokumenterat i protokoll i pärmar. Sedan 1992 har han även lagrat informationen i datorn, med kolumner per dag, per månad och årsvis.

– I juli 1996 fick vi 170 mm, det är det mesta jag har haft på en månad. 1998 hade vi 900 mm och det är mycket, men det tror jag vi slår i år utan vidare, säger Lasse Jansson, vars väderintresse är känt i trakten.

Kollegerna frågar

På jobbet förhör sig en del av kollegerna om hans mätningar emellanåt, som i går när det hade regnat så mycket. Statistikintresset har han alltid haft säger han. Men att skriva ned allt började när han byggde gården, och ville veta vad allt kostade.

Då antecknade han varenda spik. När avregleringen på elmarknaden gjordes ville han kolla om elleverantören följde avtalet, med röda dagar då elen var billigare, och började läsa av elmätaren varje dag. Samtidigt började han anteckna temperaturen, nederbörden och några få ord om vad som har hänt under dagen.

– Det här är intressant när det kommer folk, och eftersom jag är intresserad av regn och nederbörd är det intressant för mig, och det tar inte många minuter att göra, säger han.

 

Fotnot:

Excel är ett kalkylprogram för datorer.