Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mrs Robinson. Så 2008.

”Enligt evolutionsbiologin söker kvinnor något tryggt medan män söker någon ung som kan producera avkomma.”

Kära relationsexpert Eva Rusz. Jag tror faktiskt vi kan skippa det här med evolutionsbiologin och i stället konstatera att män har en tendens att gilla lammkött för att lammkött är lammkött, fasta i hullet, beväpnade med ystra bröst och en ungdom som får män att känna sig mycket yngre än deras saggiga magar och hängande pung indikerar att de är. Punkt.

Under rubriken Äldre män – javisst! skriver Aftonbladet oss tillbaka till ”evolutionsbiologin” och hyllar gubbsjukan. Trots att fenomenet i själva verket snarare är tämligen otidsenligt.

För om Aftonbladet skriver hyllningsartiklar till gubbsjukan har fenomenet cougars, översatt till svenska, pumor, det vill säga kvinnor som dejtar yngre män fått desto mer uppmärksamhet i USA. Valanalytikern Mark Penn beskriver det som en mikrotrend och konstaterar att kvinnor för första gången i världshistorien tack vare en ökad ekonomisk självständighet och yrkesmässiga framgångar nu kan göra vad män gjort i alla tider, byta pondus och pengar mot sex. Vilket onekligen låter cyniskt. Men trots detta utgör ett fenomen som kan tolkas som just detta, resultatet av en ökad ekonomisk och social självständighet bland kvinnor. Resultatet av en utveckling som lett till att trygghet och försörjning går att skaffa helt på egen hand. Vilket också skapar utrymme för att skita i konventionerna som lägger kvinnans värde i hennes ungdom och utseende.

Men fenomenet cougar är dock inte någon egentlig nyhet. Inom populärkulturen introducerades vi för henne i filmen Mandomsprovet redan 1968, i form av Mrs Robinson, som förförde den långt mycket yngre Benjamin Braddock spelad av Dustin Hoffman. Men då var hon en cineastiskt utsvävning snarare än kvinna av kött och blod. Vilket hon faktiskt är i dag. Enligt en amerikansk opinionsundersökning presenterad av AAPR dejtar i dag runt 35 procent av USA:s kvinnor över 40 yngre män. Mark Penn identifierar fenomenet som en tydligt urskönjbar samhällstrend. Spalt efter spalt i amerikanska medier avhandlar det hela. På nätet finns särskilda dejtingsidor för detta. Vilket innebär att den i Mandomsprovet ratade Mrs Robinson nog kan sägas ha fått sin revansch.

Men egentligen. Kärleken kollar sällan eller aldrig legitimation. Status och pengar köper onekligen sex. Men knappast äkta känslor.

Men trots detta. En cougar behöver inte söka tryggheten i famnen på en man. Den har hon redan funnit. I sig själv. Vilket vid närmare eftertanke nog faktiskt bara handlar om en enda sak. Jämställdhet.