Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mullova! Därför är Gävlekonserten en sensation

Annons

Det händer i Gävle – inte i Stockholm. En världsviolinist kommer till Sverige.

Mellan sina konserter i Genève och i London väljer den omsusade Viktoria Mullova att landa hos Gävlesymfonikerna.

Ett once in a lifetime-tillfälle, enligt Gävle Symfoniorkester.

Viktoria Mullova har rankats som en av världens topp tio-violinister. Men hon har blivit omtalad också för sitt dramatiska personliga öde. Som 24-åring flydde Mullova från Sovjetunionen. Det var under en turné i Finland 1983 som den unga musikern och hennes ackompanjatör passade på att ta taxi över gränsen till Sverige och ansöka om asyl på amerikanska ambassaden.

Sedan dess har bejublade konsertturnéer och hyllade skivinspelningar varit vardag. Hennes tekniskt fulländade spel brukar beskrivas som ovanligt kraftfullt. Bach-tolkningar är en specialitet, även jazzimprovisationer står dock på meritlistan.

Konserten med Viktoria Mullova i Konserthuset blir symfonikersäsongens stora final. Men vem ska Gävle tacka för det fina besöket?

Chefdirigenten Jaime Mártin är svaret på gåtan. De två har konserterat ihop tidigare. I franska Toulouse 2013 ledde Martín en orkester med Mullova som solist. Han bjöd in henne till Gävle och fick ja. På programmet står enligt violinistens önskemål samma musik som då – Sjostakovitjs Violinkonsert nr 1. De måste ha klickat alla tre!

Gävle Symfoniorkesterns stolthet över att kunna presentera Viktoria Mullova riktigt känns i vårluften; ”det är en mindre sensation att hon kommer till Gävle”. Uppsnack i Bo Linde-salen kan höras en halvtimme innan konserten.

Efter Gävle denna vecka och London (hennes hemmaplan numera) nästa vecka fortsätter världsartisten Viktoria Mullova till Macau. Och sedan Tokyo.

Torsdag vid lunchtid fanns fortfarande biljetter kvar till Gävlekonserten fredag 13 maj.