Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munro hyllar Stig Dagerman

Årets nobelpristagare, novellkonstens mästare Alice Munro, har läst Stig Dager­mans mest berömda novell ”Att döda ett barn”. Dagermansällskapets Bengt Söderhäll fick häromdagen en rapport om vad hon tyckte!

Vi har på senare tid läst att författarens Stig Dagerman uppmärksammats i Amerikas Förenta Stater, bland annat med nyheten att Megan Skarsgård arbetar med manus till en spelfilm utifrån Dagermans reportagebok ”Tysk höst”. Den boken, liksom romanerna ”De dömdas ö” och ”Bränt barn” finns nu på den amerikanska bokmarknaden och mer planeras att ges ut.

Den senaste och av många efterlängtade utgåvan är ett dussin noveller i samlingen ”Sleet – Selected Stories”, översatt av Steven Hartman, tidigare ”writer in residence” vid Högskolan i Gävle och nu professor i engelsk litteratur vid Mittuniversitetet.

Novellsamlingen inleds med förord av Alice McDermott, som nyligen kom ut med en mycket uppmärksammad roman i USA, ”Someone”, en författare som mig veterligen inte översatts sedan 1988, då romanen ”Den där kvällen” kom på svenska och senare filmatiserades av Craig Bolotin 1992.

Alla tolv novellerna i ”Sleet” har barn och unga i blickfånget och Steven Hartmans översättningar av titelnovellen ”Snöblandat regn”, ”Överraskningen”, ”Nattens lekar”, ”Var är min islandströja?” och de andra lägger sig naturligt intill originalet för den som redan är bekant med den dagermanska novellkonsten.

I dessa dagar, när en av de allra mest oumbärliga novellkonstnärerna, Alice Munro, blivit utsedd till 2013 års Nobelpristagare i litteratur, är glädjen stor bland många av oss som hyllar det genomarbetade korta formatet och i det sammanhanget kommer ”Sleet” (”Snöblandat regn”) säkerligen att finna läsare också i vårt land från gymnasiet och vidare.

Nobelveckan är förestående och Hagaströmsbördige Stefan Åsberg hade med sig ett exemplar av ”Sleet” när han intervjuade Alice Munro för SVT. Han träffade då även nobelpristagarens dotter Jenny Munro, som tillsammans med sin man David kommer att representera Alice Munro under Nobelveckan.

Jenny Munro skriver i brev att hennes mamma läst ”Att döda ett barn”, att hon värderar koncishet och klarhet och att hon lovordar högt Dagermans novell med orden ”mycket stark, stram och precis”.

Bengt Söderhäll