Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Munter stämning i Boulognerskogen

Stämningen var munter och uppsluppen som i en film från 40-talet när Gävleborna samlades i Boulognerskogen för att fira nationaldagen. Glasskön var lång men alla njöt i solskenet, vare sig de var där för att se flaggan hissas traditionsenligt, titta på exotiskt tai-chi uppträdande eller rösta på den snyggaste bocken.

Människor kom och gick under hela dagen för nationaldagsfirandet som hade ett långt och innehållsrikt program, från elva på förmiddagen fram till konserten vid sextiden på kvällen. Niklas Folkegård var konferencier och Joakim Lundberg evenemangsansvarig.

– Det är tredje eller fjärde gången vi firar nationaldagen här i Boulognerskogen och nu känns det faktiskt som vi har hittat rätt form för firandet, säger Joakim. Det är flera tusen personer som kommit och gått under dagen och det är så härligt med alla människor som strömmar omkring här.

En avvikande del av programmet var när en bronsstaty föreställande den svenske konstnären Olof Krans lämnades över av borgmästaren i Galva, USA. Olof föddes i Tärnsjö men for till USA i mitten av 1800-talet där han levde resten av sitt liv. Bronsbysten är tillverkad av den amerikanske skulptören Jordan Murray

Nationaldagsfirandet bjöd också på ponnyridning, ansiktsmålning och hästskjuts. Snoddaståget från Bollnäs körde långtur ner till centrum och kulturpris och stipendier delades ut.