Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17 procent färre schlagerbidrag i år

/
  • Vann senast. Vårens vinnare i Melodifestivalen: Malena Ernman. I år har tävlingen fått in 17 procent färre bidrag.

Melodifestivalens tävlingsbidrag har räknats.

Och prognosen är dyster: 17 procent färre bidrag har skickats in.

– Det är förmodligen inte så konstigt. Vi låtskrivare har nog rannsakat oss själva, säger Sven-Inge Sjöberg, en av låtskrivarna i det som vi brukar kalla Gävles schlagertrojka.

Annons

De tre, förutom Sven-Inge Sjöberg också Larry Forsberg och Lennart Wastesson, har i vanlig ordning skickat in ett gäng låtar till Melodifestivalen. Men färre i år än tidigare.

– Vi har bara skickat in låtar vi verkligen tror på, säger Sven-Inge Sjöberg och uppskattar antalet till runt 30.

Han tror att musikförlagen också kan ha uppmanat sina låtskrivare att sålla hårdare.

Och tappet är alltså påtagligt när Melodifestivalen redovisar årets tävlingsbidrag. 2 860 låtar har skickats in, i jämförelse med 3 440 bidrag förra året.

– Jag ser inget skäl till oro, än så länge, säger Melodifestivalens projektledare Thomas Hall.

– Jag måste erkänna att jag faktiskt inte har funderat så mycket på vad det beror på. Vi rör oss fortfarande på en otroligt hög nivå på antalet bidrag som kommer in, fortsätter han.

SVT oroar sig inte

Inte sedan 2003 – året efter Melodifestivalen införde deltävlingar och fick större genomslag i medierna – har siffrorna varit på en lägre nivå.

Men tävlingens bredd är inget som oroar SVT.

– Signalerna hittills är att det inte är någon enstaka genre som faller bort, det finns fortfarande en otrolig bredd i de bidragen som kommit in. Jag ser inget skäl till oro, än så länge. Det är för tidigt att spekulera i om det var en engångshändelse eller en trend, säger Thomas Hall.

Har Melodifestivalen blivit mindre attraktiv för låtskrivare?

– Det som alltid har varit en diskussion är hur pass öppen den är för icke etablerade låtskrivare, och den är vidöppen. Vi behandlar alla lika i processen. Det kan vara så att webbjokern blir ett bättre sätt att fånga upp den icke etablerade och där är vi nöjda, säger Thomas Hall.

Sven-Inge Sjöberg tror att deras chans att få med bidrag är lika stor nu som tidigare.

– Det är ju en fråga om kvalitet, inte kvantitet. Tyvärr för vår del, säger han med ett skratt.

Schlagertrojkan har de två senaste åren inte haft med något bidrag. Men tidigare har de tävlat med ett antal låtar, som till exempel After Darks ”La dolce vita” och Jill Johnsons ”Crazy in love”.

Mer läsning

Annons