Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-talsrocken tar över folkparken i Åmot

/
  • Lever för musik. Tobbe Nyholm arrangerar hårdrocksfestivalen Rock on i Åmotsparken i helgen. ”Jag är otroligt musikintresserad”, säger han.
  • Klassiskt. Åmotsparkens skylt ser ut som den alltid har gjort.
  • Laddat för fest. Två dagar med massa hårdrock, och förmodligen en hel del hemvändande Åmotsfolk som hängt på parken i sin ungdom.
  • Meh. Ett stort dieselkraftverk har precis levererats till Åmotsparken och stör idyllen en aning. Men till helgen kommer det att vara undangömt.
  • Galet vackert. Inte tänker man på mygg med denna utsikt?
  • Lever för musik. Tobbe Nyholm arrangerar hårdrocksfestivalen Rock on i Åmotsparken i helgen. ”Jag är otroligt musikintresserad”, säger han.

I helgen spelas det hårdrock vid dansbanan i Åmots­parken. För andra året i rad ­arrangeras festivalen Rock on och det ryktas att alla som hängde på parken förr passar på att komma hem.

Annons

Försommarkväll. En knölig grusväg. En folkpark så som den såg ut förr, alldeles bredvid det spegelblanka vatten som är platsen där de tre åarna möts och det som gett Åmot dess namn. Skirt gröna björkar, en dansbana.

Och så mitt i alltihop ett stort gult dieselkraftverk.

– Det går åt så mycket ström, alla lampor som ska blinka och så.

Tobbe Nyholm ser måhända också lite malplacerad ut i Åmotsparkens klassiska idyll, i sin AC/DC-keps och Mötley Crüe-tröja.

Slukar en massa el

Det är han som är skyldig till att dieselverket står där mitt på grusplanen. För andra året anordnar han nämligen hårdrocksfestival i parken, Rock on. Och då går det åt en väldig massa el.

– Jag hoppas verkligen att ljudet och ljuset blir bra, jag har lagt en del pengar på det, säger Tobbe Nyholm.

Dieselverket kommer naturligtvis inte att stå mitt i alltihop när festivalen rullar igång på fredagskvällen, tanken är att gömma undan det bakom scenvagnen som är den som brukar användas på Ockelbo marknad och som nu ska bli behängd med diverse lampor och högtalare.

Förra året, som alltså var första gången som Rock on i Åmotsparken gick av stapeln, spelade två band och i puben visades hårdrocksvideor på storskärm.

– Det kom 350 betalande då, säger Tobbe Nyholm och låter både nöjd och lite förvånad.

Monsters of rock var idealet

Och eftersom succén var ett faktum bestämde han sig på studs att göra om det. Först var tanken att leta rätt på tributeband som skulle kunna återskapa Monster of rock-turnén 1984 – AC/DC, Van Halen, Mötley Crüe och Accept – eftersom det var ungefär i den vevan som Tobbe Nyholm själv fick upp öronen för hårdrocken.

Samlat tributeband

Nu blev det inte riktigt så, men tributebandet AB/CD (AC/DC-covers förstås), Mötley Cruel (Mötley Crüe-covers, vad annars) som kom till final i tributeband-SM, Vagn Hallen (Van Halen) och Ozzy The Coverband, som enligt Tobbe Nyholm är kusligt lika originalet, är inbokade. Dessutom står Brodinz, med Ockelbos kommunchef Lasse Sjödin på bas, på scenen och spelar en blandad kompott av hårdrockslåtar och Crystal Light från Sandviken, med gamla Storytellers sångare L-G Persson i spetsen spelar också. De två sistnämnda spelar på fredagen, liksom AB/CD, resten på lördagen.

– Det är både och med coverband. Men en fördel är ju at folk känner igen låtarna, säger Tobbe Nyholm som själv är helt inne på 80-talshårdrocken och själv inte har så bra koll på den nyare musiken.

Finns tid för öl, käk och snack

Tobbe Nyholm har lagt upp det så att man ska hinna sitta ner och prata och dricka öl och äta mellan banden.

– Jag vet själv hur det är på festival när man bara rusar runt och ska försöka se så mycket som möjligt.

Det blir två mat- och ölserveringar, med storbildsvideo i den ena, där åldersgränsen är 18 år och en kafeteria för dem som är yngre. Åldersgränsen är satt till 15 år, men yngre barn kommer in i målsmans sällskap.

Erbjuder tältplats på fältet

Och ingen festival utan camping, på fältet bredvid parken kan den som vill slå upp ett tält.

– Nu hoppas jag bara att det inte blir för mycket regn, säger Tobbe Nyholm och påpekar samtidigt att serveringarna är stora och ligger under tak, så alltför blöt ska man inte behöva bli om det nu skulle regna.

Knotten däremot är svårare att göra nåt åt. De kommer i små moln där över den nästan överjordiska idyllen i Åmotsparken.

Men den som varit där förr – och det är åtskilliga, Tobbe Nyholm säger att danskvällarna kunde dra över tusen personer – brukar inte besväras av dem, enligt Tobbe Nyholm.

Oavsett. Det är ett fantastiskt fint ställe och det kommer att spelas en väldig massa musik i dagarna två, så vad gör lite knott då.

Mer läsning

Annons