Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angeläget och kaotiskt ställningstagande på Intakto

Annons

l Under parollen ”Allians mot alliansen” samlas en väl tilltagen skara i Musikhusets spelsal för att spendera en kväll i kängpunkens tecken. Gävlebandet Skitcharge har existerat som konceptuellt fenomen under många år men gör först nu sin livedebut. För vokalisten Robert är detta första mötet med en åhörarskara, vilket präglas av självklar nervositet. Men det som saknas i publikkontakt tas igen i råstyrka och hesheten är ett faktum efter sju imponerande utbrott.

Låter det då som namnet antyder, som en korsbefruktning mellan Skitslickers och Discharge? Ja, och nej, blir politikersvaret på den frågan.

Kvartetten sammanfattar sitt sound ganska väl i låten ”Inkastad, utkastad, bortkastad” som bygger på typiskt malande men även präglas av gitarristen Ernsts tendenser att spela bortom standardackorden samt hela aktens känsla för variation.

Den av sludge metal färgade avslutningen på ”Mental våldtäkt” är ytterligare ett exempel på gängets ambition om att inkludera några egna detaljer i den väl beprövade formulan för svensk käng.

Bittra Miner från Göteborg, med en utflyttad Gävlebo samt en Sandvikare i sättningen, står för ett skönt hopkok av lättnynnad punkrock och och mer fartfyllda inslag av gammal hardcore. Sångerskan Åsas röst blir monoton i längden men då resten av bandet agerar kör glömmer man snabbt det abret.

När hon tar sig tid att snacka politik och människosyn mellan låtarna växer hennes roll som frontperson och man får en inblick i en konstellation grundad på en liten skopa humor och en större dos angelägenhet.

Lokala förmågorna i Krigskontrast är numera decimerade till en trio efter att ha förlorat en sångare till utbildningens klor på annan ort.

Någon musikalisk förlust är omsider inte hörbar, tvärtom har manskapet snarare blivit skarpare. Den black metal-vibb som alltid närvarat i killarnas råare bitar tar mer utrymme och trumspelet tycks ha snabbats upp för att driva uttrycket i en extremare riktning.

Jag tycks inte vara ensam om att ta till mig kaoset, då händelseförloppet i lokalen plötsligt går in i nästa växel.

Någon ramlar in i en monitor, en annan flyger in i ett mickstativ, jag får en armbåge i sidan och från ett fjärde håll erbjuds det sallad mitt i vevandet.

En på alla sätt och vis utsökt situation.

Mer läsning

Annons