Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisten Prince är död

Funk- och r'n'b-ikonen Prince är död. Flerfaldigt Grammyprisade Prince Rogers Nelson, vilket var hans fullständiga namn, hittades på torsdagen avliden i sitt hem utanför Minneapolis i USA. Han blev 57 år gammal.
– Det är med djup sorg jag bekräftar att den legendariske, ikoniske artisten Prince Roger Nelson har avlidit i sitt hem i Paisley Park i morse, säger artistens talesperson, Yvette Noel-Schure, till AFP.

Annons

Se Prince karriär i bilder

Prince fördes till sjukhus efter en konsert i Atlanta för några dagar sedan, men fick lämna sjukhuset efter några timmar. En talesperson uppgav då för sajten TMZ attt han dragits med influensasymptom i flera veckor. Prince hade dessförinnan också ställt in ett par spelningar.

Prince slog igenom på 1980-talet med plattor som "1999" (1982), "Purple rain" (1984) och "Sign o' the times" från 1987.

– Om det inte vore för Prince hade inte populärmusiken låtit som den gör dag, säger musikjournalisten Mats Nileskär på Sveriges Radio till TT.

Prince gav funken nytt liv genom att blanda ihop den med pop och brittisk new wave och skapade en helt ny genre, berättar Nileskär.

– Han är en av de största musikerna i vår tid helt klart, han är länken tillbaka till populärmusikhistorien och är den stora förnyaren. Prince går inte att jämföra med någon annan. Han är outstanding.

Under sin långa karriär har Prince sålt över 100 miljoner skivor, och är därmed en av de artister som sålt flest skivor.

Prince vann en Oscar för musiken till filmen "Purple rain" där han också spelade en av huvudrollerna. Han har också tagit emot åtskilliga Grammypriser genom åren.

På 1990-talet ändrade Prince sitt namn till en outtalbar symbol och skrev ordet "slav" på kinden i protest mot sitt kontraktsvillkor med skivbolaget Warner. Några år och många skivor senare kunde han byta skivbolag och började då åter använda sitt riktiga namn.

Prince hade tiden innan han gick bort lagt instrumenten åt sidan för ägna sig åt att skriva sina memoarer. De var tänkta att ges ut hösten 2017 med titeln "The beautiful ones".

Filip Norman/TT

Mer läsning

Annons