Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst på Beethoven

/

Annons

Till de ljusaste och minst titaniska verken i Beethovens verklista hör de tio sonaterna för violin och piano. Inte bara ”Vårsonaten” med sin smältande sköna melodik utan också de flesta av de övriga är övervägande soliga och avspända men samtidigt laddade av intrikata och intelligenta samspelsfinesser. Ett rejält undantag från avspändheten är den största av sonaterna den så kallade Kreutzer-sonaten op.47. Den sprudlar av en enorm energiutveckling och tar lätt andan ur lyssnaren när den spelas bra. Men också här ger variationerna i mellansatsen en avspänt melodisalig kontrast. Kretutzer-sonaten kan väl platsa som den bästa violinsonat som någonsin skrivits, helt oundgänglig i skivsamlingen, men även de övriga är svåra att vara utan.

Samtidigt kommer nu två färdiga och två påbörjade inspelningar av samtliga sonater. Vilken ska man välja?

Kvaliteten är skyhög i alla fyra fallen, och man kan omöjligen bli missnöjd med någon av dem. Nyligen fick inspelningen med Isabelle Faust och Alexander Melnikov ett välförtjänt Gramophone award som årets bästa kammarmusikutgåva, och den tyska violinisten och den ryska pianisten kompletterar verkligen varandra fantastiskt väl. Melnikov är inte bara en briljant utan också en självständigt tänkande pianist, som hela tiden utmanar och ger nya förslag till violinisten, som hon måste svara på. Det ger en oerhört fin kammarmusikalisk spänning åt den här inspelningen.

På den andra hittills kompletta inspelningen med Renaud Capucon i violinstämman heter pianisten Frank Braley. Han spelar visserligen alldeles utmärkt, men han är mindre självständig, mer som en lillebror som alltid lojalt följer storebror violinisten i fotspåren. Det här är den mest lyriskt hållna inspelning av sonaterna jag hört, och Capucons slanka ton är enastående vacker.

Men man ska inte försumma att också lyssna till den sanslöst begåvade unga Alina Ibragimova, som tillsammans med Cédric Tiberghien som absolut jämbördig pianopartner startat en inspelning av alla sonaterna, till och med gjord live i Wigmore Hall i London. Det ger extra nerv åt ett fenomenalt levande och energiladdat spel.

Den litet äldre Viktora Mullova slutligen spelar halvt om halvt ”tidstroget” med sensträngar på violinen, och hennes pianist Kristian Bezuidenhout spelar på ett fortepiano. Mullova är en magnifik violinist, men fortepianot med sin stumma klang är i mina öron att gå ett steg för långt. Satsa på Faust och Melnikov! Det är i alla fall den inspelning jag ofta kommer att återvända till.n

musik

Ludwig van Beethoven

Samtliga sonater för violin & piano

Isabelle Faust / Alexander Melnikov

Harmonia mundi/Naxos (3 cd plus en extra cd/dvd)

Renaud Capucon / Frank Braley

Virgin Classics (3 cd)

Sonaterna op. 12, 3 och 47

Viktoria Mullova / Kristian Bezuidenhout

Onyx/Naxos

Sonaterna op.12, 1; 23; 30,2; 30,3

Alina Ibragimova / Cédric Tiberghien

Wigmore Hall live/Naxos

Mer läsning

Annons