Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begåvade operaelever

Annons

Det var jättekul att se ett fullsatt konserthus igår, ända upp på andra balkong satt det folk. Opera måste gå hem i stugorna här i stan. För jag tror inte det bara var släkt, vänner och personal från Operahögskolan som var på plats.

Ett knippe elever från operahögskolans masterutbildning bjöd på många pärlor från många kända och mindre kända operor. Det var ett härligt program med både äldre och nyare kompositioner, allt från Mozart via Verdi, Rossini m fl till Gerschwin och Bernstein.

Alla solister är redan igång med karriär och har en hel del utbildning i bagaget, men har kanske inte haft en inriktning mot opera. Här fick de prova på att sjunga just opera med en orkester och inför en stor publik, något som de gjorde med bravur och till stort jubel från åskådarna.

Alla besitter enorma röstresurser med genomgående bra och tydlig texttolkning, och det skulle inte förvåna mig om vi får se både Rössaak och Widén i koloraturroller så småningom. Dessutom är samtliga fenomenala på att förmedla sina känslor och sin sinnesstämning enbart med rösten. Några behöver nog putsa lite på gestaltningen men det är bara finjusteringar.

Richard Laby verkade ha lätt att hoppa från en karaktär till en annan, från en charmig fågelfångare till en mäktig man med samvetskval. Staffan Liljas speglade på ett otroligt sätt både bitterhet och trötthet i rösten när han sjöng ur Don Carlos. Maria Sanner hade en skön, "cool" utstrålning som komplement till sin mörka, dynamiska röst. Och Gong Yinjia visade prov på en otrolig styrka i sin tenorröst som måste ha hörts långt upp på andra balkong. Därtill som tidigare nämnts Randi Rössaaks och Sara Widéns makalösa piruetter.

Patrik Ringborg är en van operadirigent som lätt lotsade både solister och orkester genom de tjusiga styckena, och han hade en uttrycksfull stil som var ömsom dansant, ömsom kraftfull. Orkestern hade kul, det märktes. Det är nog nyttigt både för sångarstudenter och orkestern att ha det här samarbetet, och när solisterna blivit världsberömda operakändisar kan Gävle Symfoniorkester säga att "vi jobbade med dem först"!

Bodil Proos

 

Mer läsning

Annons